Raed Arafat: Laboratoarele care fac teste COVID trebuie să lucreze și duminica!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Teste PCR
Teste PCR

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că în județele în care laboratoarele care efectuează teste pentru depistarea COVID-19 nu lucrează duminica, trebuie scoasă ziua respectivă din calculul incidenței ratei de infectare.

„Dacă într-un județ au zis că nu se fac analize deloc în ziua de duminică, atunci ziua de duminică nu mai trebuie să fie calculată în cele 14 zile. (...) Soluția este să facă teste duminica. Dacă la Covasna a apărut că laboratorul este închis duminica, trebuie văzut de ce. În mod normal, trebuie să se întoarcă duminica, dar pentru ziua respectivă, în care au zis că nu au făcut niciun test, această zi din calcul trebuie eliminată când facem împărțirea incidenței. Și nu împarți pe 13, tot pe 14 zile, dar fără să calculezi această zi. E un artificiu, dar îți dă totuși informația mai corectă, decât să împarți la 14 zile, din care într-o zi nu ai făcut nimic. Soluția este să lucreze și duminica, soluția este să lucreze cât mai mult, să facă cât mai multe", a declarat Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24.

În legătură cu informația că în unele județe, cum ar fi Călărași, se fac doar șase teste pe zi, duminica, șeful DSU a explicat că se fac de fapt sute de teste. 

„La Călărași avem șase teste pe zi, dar nu înseamnă că atâtea se fac, pentru că multe se fac trimițându-le în altă parte. Cele șase sunt ce raportează Spitalul Județean Călărași, care are un echipament care permite să facă atâtea teste. În rest, nu înseamnă că se fac atâtea teste, din ce mi-a spus directorul DSP, chiar 300 de teste s-au făcut într-o zi la Călărași", a mai afirmat Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel