Sângerarea după menopauză: de ce nu ar trebui ignorată

Angela Sabău |
Data publicării:
Sângerări postmenopauzale
Sângerări postmenopauzale

Sângerările după menopauză pot fi un semnal de alarmă, de aceea orice femeie care trece prin această experiență ar trebui să vadă imediat un medic. Poate semnala o afecțiune gravă.

După cum știm, menopauza este sfârșitul menstruației și orice sângerare după menopauză nu este normală. Este un indicator clar că trebuie să existe unele probleme de bază care trebuie abordate. Deși majoritatea cauzelor de sângerare postmenopauză nu pun viața în pericol, ele pot fi un indicator al unei boli grave. Sângerarea vaginală în postmenopauză poate fi cauzată de fibromul uterin. Fibroamele au nevoie de hormonul estrogen pentru a crește, iar după menopauză, nivelul de estrogen la femei scade dramatic, ceea ce reduce, în general, riscul de a dezvolta fibrom. În mai multe cazuri, fibromul se micșorează și provoacă mai puține simptome pentru femeile care au ajuns la menopauză. Nu este clar ce declanșează fibroamele, dar estrogenul și progesteronul par să joace un rol major în creșterea lor.

Pacientele cu fibrom trebuie să facă controale regulate la ginecolog, după ce ajung la menopauză. Dr. Sangeeta Gomes, Consultant Obstetrician & Ginecolog, de la Motherhood Hospitals, Sarjapur, Bangalore, a vorbit despre asta în detaliu.

Ce este fibromul uterin

Fibromul uterin este o formă de tumoră care se dezvoltă în țesutul muscular uterin. Există anumite simptome ale acestuia, care pot fi observate la femei, indiferent de vârstă. Un fibrom sau un grup de fibroame care împinge peretele uterin poate cauza în mod direct multe dintre aceste simptome și acestea sunt:

-Durere în partea inferioară a spatelui

-abdomen mărit.

-presiune asupra vezicii urinare sau intestinelor

-durere în timpul actului sexual

-Durere în spatele picioarelor

-durere sau presiune pelviană

-infertilitate

-sângerare abundentă

-avort spontan recurent

Fibromul poate fi tratat după menopauză?

Fibroamele pot fi dificil de tratat. Iată câteva proceduri folosite pentru înlăturarea lui:

Miomectomie

Miomectomia este o procedură care vizează îndepărtarea fibromului și nu necesită îndepărtarea uterului. Această procedură poate fi efectuată ca o intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopic. Această metodă nu este la fel de comună ca altele. Dacă fibroamele revin după o miomectomie, medicii pot recomanda o histerectomie.

Histerectomie

Pentru simptomele severe legate de fibroamele mari, recurente, o histerectomie poate fi cea mai bună opțiune. În astfel de intervenții chirurgicale, medicul îndepărtează întregul uter, astfel încât fibroamele să nu crească înapoi.

Histerectomiile pot fi recomandate femeilor care:

-au încercat multe terapii, își doresc un definitiv și nu au planuri de naștere pe viitor.

-care sunt aproape de menopauză.

-sunt deja în postmenopauză.

-au fibroame multiple sau fibroame mari.

Terapii hormonale

Femeile iau adesea pilule contraceptive pentru a gestiona simptome precum durerea și sângerarea în exces, care nu ajută la scăderea fibroamelor. Progestinele pot ameliora alte simptome ale menopauzei, ceea ce face ca terapiile de substituție hormonală să fie mai eficiente.

În cele mai multe cazuri, fibroamele se micșorează în dimensiune și nu mai provoacă niciun simptom după menopauză. Cu toate acestea, sângerarea postmenopauză ar putea rezulta din ceva grav, de aceea consultați medicul. Fibromul care nu provoacă niciun simptom poate să nu necesite deloc tratament.

Vezi sursa AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel