Test alergologic înainte de vaccinul împotriva COVID-19: cine ar trebui să-l facă și în ce condiții

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Test alergie Foto: jaxallergy.com
Test alergie Foto: jaxallergy.com

Un medic sibian a explicat cine ar trebui să se testeze alergologic înainte de vaccinul împotriva COVID-19. 

Corina Porr, medic primar alergologie şi imunologie clinică în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, a explicat pentru Agerpres cine ar trebui să facă un test alergologic înainte de a face vaccinul împotriva COVID-19.

Ea arată că de la începutul pandemiei şi până în prezent, aproape o sută de sibieni s-au testat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, să vadă dacă sunt alergici la vaccinurile de COVID-19, la medicul Corina Porr, care spune că "majoritatea dintre aceştia nu erau alergici".

Ea mai arată că se pot testa persoanele care vin cu o trimitere de la un medic şi au un risc real de alergie la alergenul din vaccin. Spre exemplu, se testează înainte de vaccinare pacienţii care au avut şoc anafilactic.

"Nu se testează oricine, ci numai cei care sunt la risc şi risc nu înseamnă cei care au alergie, de exemplu, la praf sau la polen. Indicaţie de testare au cei care au avut istoric de şoc anafilactic. Cei care au alergii cum sunt simptome de rinită alergică, de conjunctivită alergică, care au manifestări care nu pun viaţa în pericol, nu trebuie testaţi. Se testează doar cei care au avut manifestări severe de şoc anafilactic, fie că sunt medicamente, fie că sunt alimente, fie că sunt himenoptere, cum sunt viespile şi albinele, dar nici acolo nu se testează oricine, ci numai cei care au făcut şoc anafilactic şi dacă sunt pacienţi care poartă adrenalină autoinjectabilă cu ei", explică alergologul Corina Porr.

Potrivit medicului sibian, trebuie avut grijă înainte de vaccinare la pacienţii cu astm necontrolat şi la cei care suferă de mastocitoză.

"O grijă trebuie avută la pacienţii care sunt astmatici necontrolaţi, acolo trebuie astmul controlat şi după aceea mers la vaccinare. Deci nu te duci să te vaccinezi când astmul tău este necontrolat. Trebuie avut grijă şi la pacienţii care au mastocitoză cutanată sau sistemică, în cazul acestora trebuie precauţie. Aceşti pacienţi nu sunt mulţi, dar este o categorie la care trebuie avut grijă", a arătat alergologul Corina Porr.

Există şi pacienţi care au avut şocuri anafilactice sau care suferă de astm şi care s-au vaccinat fără probleme, însă aceştia s-au consultat anterior vaccinării cu medicul alergolog, care le-a făcut câteva recomandări care i-au ajutat.

"Este contraindicată vaccinarea la cei care la o primă doză de vaccin au avut şoc anafilactic. Acolo avem contraindicaţie. E contraindicată vaccinarea la cei care au avut sensibilizare de tip imediat la componenta din vaccin, cum e Polietilenglicol, acolo avem contraindicaţie absolută. În rest, cei care au alte afecţiuni alergologice pot să primească o anumită premedicaţie, să fie urmăriţi un anumit timp. La cei care au risc, trebuie o atenţie sporită, dar se fac recomandări şi am avut pacienţi, inclusiv colege, cu şocuri anafilactice, astmatice, care s-au dus şi s-au vaccinat cu anumită precauţie şi nu au păţit absolut nimic", a declarat medicul Corina Porr.

Întrebată dacă au existat sibieni care s-au vaccinat şi au avut reacţii severe după şi au avut nevoie de consultul alergologului, medicul Corina Porr a răspuns: "Am avut un număr foarte mic. În aceste cazuri, tratamentul li s-a dat acolo, în serviciul de vaccinare. (...) Cred că am avut unul sau doi pacienţi cu reacţii locale cutanate extinse, care au necesitat urmărire."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel