9 Fructe de pădure și efectele lor FABULOASE pentru sănătate. De ce să le mănânci în fiecare zi

Dana Lascu |
Data publicării:
Mure. Foto: Lisa Fotios, de la Pexels
Mure. Foto: Lisa Fotios, de la Pexels

Sunt mici, intens colorate, dulci sau acrișoare și comestibile. Cam așa pot fi descrise, succint, cele 9 fructe de pădure foarte cunoscute. Fiecare dintre ele, însă, aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată lista lor și ce efecte benefice are fiecare în parte:

Viu colorate și pline de vitamine, antioxidanți și alți nutrienți, fructele incluse în categoria „de pădure” aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Ca să aveți parte de un cocktail de vitamine tot anul, le puteți păstra la congelator. Iată lista fructelor de pădure și a efectelor lor benefice:

1) Coacăze

De un albastru profund, aceste fructe de pădure nu sunt bune doar pentru o delicioasă plăcintă. Culoarea lor intensă provine este dată de niște compuși puternic antioxidanți numiți antociani. Oamenii de știință cred că acești antioxidanți vă pot ajuta să vă protejați de cancer, boli de inimă și demență, dar și să vă stimulați sistemul imunitar. E drept că sunt puține studii legate de efecte lor benefice, dar asta nu ne împiedică să le mâncăm, proaspete sau congelate. Conțin apă și fibre, care taie pofta de mâncare, așa că sunt bune și la dietă. O jumătate de ceașcă de coacăze conține aproximativ 40 de calorii.

Citește și: Coacăze, soluție pentru rezistență la antibiotice

2) Mure

Murele (de orice soi ar fi) conțin o mulțime de polifenoli, substanțe ce pot reduce inflamația care duce la boli de inimă și cancer. Boabele pot, de asemenea, ajuta intestinul să descompună mai bine zahărul, ceea ce scade riscul de diabet de tip 2. Pot fi mâncate proaspete sau congelate. O ceașcă de mure negre are 7 grame de zahăr. Aceeași cantitate conservată în sirop greu are peste 50 de grame, așa că evitați gemurile și dulcețurile.

Citește și: Murele, fructele care te ajută împotriva bolilor cardiovasculare sau a diabetului

3) Mure pitice

O cană din aceste fructe care au culoare asemănătoare cu a piersicii conține de două ori mai multă vitamina C decât un pahar de suc de portocale. Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, motiv pentru care sunt folosite ca un ingredient în unele produse de îngrijire a pielii. Cel mai bine este să mâncați boabele în aceeași zi în care acestea sunt culese, dar puteți să le înghețați timp de până la 2 ani.

Citește și: Fructele care topesc kilogramele și protejează oasele

4) Căpșuni

Aceste fructe dulci, în formă de inimă, sunt pline de vitamina C, acid folic, fibre și antioxidanți. Compușii în cauză pot ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale și a colesterolului, vă ajută să gestionați nivelul zahărului din sânge și să întârziați îmbătrânirea creierului. Din moment ce căpșunile se strică rapid, nu cumpărați mari cantități deodată și nu le spălați decât înainte să le mâncați.

Citește și: Căpșunile, miraculoase pentru sănătate: benefice pentru glicemie, colesterol, inima sau ten

5) Zmeura

Încă de acum două milenii, părți din planta de zmeură sunt folosite pentru a trata grețurile matinale și durerea de stomac. Și fructele, în sine, sunt benefice. Zmeura este încărcată cu substanțe nutritive din care unele pot ajuta la combaterea diferitelor tipuri de cancer în timp, iar altele vă pot proteja creierul. Sunt bune, de altfel, și la dietă, pentru că aceste fructe de pădure conțin și vitamine esențiale.

Citește și: Zmeura, efecte dovedite științific în tratarea unei alergii

6) Afine

Aceste fructe de pădure se știe că îmbunătățesc vederea (piloților din al Doilea Război Mondial li se dădea gem de afine ca să vadă mai bine noaptea). În timp ce extractul de afine poate ajuta la prevenirea problemelor oculare, cum ar fi degenerarea maculară și cataracta, nu sunt suficiente cercetări care să arate și cât de mult o fac. Adresați-vă medicului înainte de a lua extracte de afine sau suplimente alimentare care le conțin, ca să nu interacționeze cu medicația. Dar, până una-alta, bucurați-vă de aroma lor dulceagă, la sfârșitul verii și la începutul toamnei.

Citește și: Afinele: beneficii neașteptate pentru sănătate

7) Agrișe

Aceste fructe pot fi de culoare verde deschis, roz sau roșu atunci când devin coapte. Au pielea ușor translucidă, plină de vinișoare. În India, un anume soi este folosit de mult timp pentru a trata răcelile și febra, ajută la digerarea alimentelor și este tonic pentru păr. Acum, unele dovezi sugerează că aceste fructe de pădure pot ajuta la combaterea cancerului, la stimularea sănătății hepatice, la prevenirea osteoporozei și la tratarea paraziților intestinali și a infecțiilor. Dar oamenii de știință încă nu sunt convinși. Bucurați-vă de acestea proaspete sau fierte, însă întrebați medicul înainte de le lua ca supliment.

Citește și: 6 fructe care reduc inflamația, colesterolul sau glicemia

8) Merișoare

Dacă aveți predispoziție la infecții ale tractului urinar, sucul de merișoare v-ar putea ajuta. Nu vă va trata bolile, dar suplimentele de merișor vă pot reduce șansele de a le face din nou, mai târziu, împiedicând bacteriile să rămână în stomac și să provoace infecții. Oamenii de știință studiază dacă pot preveni cancerul și pot stimula sănătatea inimii. Aveți, însă, mare atenție la cât suc beți: prea mult vă poate supăra stomacul și poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Citește și: Merișoarele (afinele roșii), 4 motive sănătoase ca să mănânci mai multe

9) Fructele de soc

Da, nu doar florile de soc sunt folositoare, ci și fructele arborelui în cauză. De sute de ani, oamenii le-au folosit contra răcelii și a gripei. Câteva studii sugerează că extractul din fructe de soc poate scurta simptomele gripei dacă îl luați în prima zi sau a doua. Fructele au forma unor bobițe negre cu nuanțe violet, de circa 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Atenție, însă, doar cele coapte sunt bune, cele crude având un grad de toxicitate, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree. De asemenea, femeile care sunt însărcinate ori alăptează sau persoanele cu probleme ale sistemului imunitar nu ar trebui să le mănânce. Nu le utilizați nici dacă luați medicamente pentru diabet, diuretice sau laxative.

Citește și: 6 alimente banale care pot preveni cancerul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel