Agenţia Mondială Antidoping interzice laboratorului de la Moscova să efectueze analize sportivilor

Probe de sânge
Probe de sânge

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a interzis laboratorului de la Moscova să testeze "eşantioanele de sânge în cadrul programului pentru paşaportul biologic al sportivului", a anunţat, miercuri, agenţia cu sediul la Montreal, citată de AFP.

"Această măsură a fost luată ca urmare a deciziei din 9 decembrie", care interzice Rusiei să participe timp de patru ani la principalele evenimente sportive internaţionale, în special la Jocurile Olimpice din 2020 şi 2022, precum şi la Cupa Mondială de fotbal din 2022., notează Agerpres.

Începând din 2015, odată cu demascarea sistemului de dopaj instituţionalizat din Rusia, laboratorul antidoping din capitala Rusiei şi-a pierdut acreditarea AMA/WADA care îi permitea să efectueze controale antidoping, dar fusese reabilitat în mai 2016 să efectueze teste doar pentru paşaportul biologic.

"Este practic imposibil pentru laboratoare să interfereze cu variabilele sangvine ale eşantioanelor (în cadrul paşaportului biologic)", a explicat, într-un comunicat, agenţia, care a decis să suspende această abilitare a laboratorului aflat în centrul scandalului de dopaj din Rusia.

Agenţia Mondială Antidoping a decis, la începutul lunii decembrie, să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022.

Agenţia Mondială Antidoping a reamintit totuşi că, în ciuda excluderii Rusiei, atleţii ruşi vor putea participa sub drapel neutru la competiţii, cu condiţia să dovedească faptul că nu sunt implicaţi în această vastă afacere de dopaj.

Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018), din cauza acestui scandal de dopaj declanşat în urmă cu patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel