Anca, poveste incredibilă după boala Wilson. A avut nevoie de retransplant: Am avut orele numărate! A apărut o complicație - tromboza de arteră hepatică

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Anca, poveste incredibilă după boala Wilson. A avut nevoie de retransplant: Am avut orele numărate! A apărut o complicație - tromboza de arteră hepatică - Captura FOTO Antena 3
Anca, poveste incredibilă după boala Wilson. A avut nevoie de retransplant: Am avut orele numărate! A apărut o complicație - tromboza de arteră hepatică - Captura FOTO Antena 3

Povestea emoționantă a Ancăi, tânăra diagnosticată cu boala Wilson.

Boala Wilson a apărut în atenția publicului zilele trecute, când medicii români au descoperit că aceasta ar fi cauza hepatitei "misterioase" ale fetiței de cinci ani, care în weekend a primit transplant hepatic. 

Ei bine, boala Wilson este o tulburare genetică rară caracterizată prin exces de cupru depozitat în diverse țesuturi ale corpului, în special în ficat, creier și corneea ochilor. Boala este progresivă și, dacă nu este tratată, poate provoca afecțiuni hepatice (hepatice), disfuncții ale sistemului nervos central și deces. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni invaliditatea gravă pe termen lung și complicațiile care pun viața în pericol. Tratamentul are ca scop reducerea cantității de cupru care s-a acumulat în organism și menținerea ulterioară a unor niveluri normale de cupru, potrivit Rare Diseases.

Citește mai multe despre boala Wilson AICI

În ceea ce privește transplantul hepatic, acesta este unica şansă la viaţă pentru sute de români, printre care şi copii care aşteaptă un donator compatibil.

Anca, poveste uimitoare după ce a fost diagnosticată cu boala Wilson

 

Anca este o tânără în vârstă de 22 de ani, care în copilărie a fost diagnosticată cu boala Wilson și care a avut nevoie de transplant.

Tânăra avea 17 ani când a aflat că are nevoie de un donator în mai puţin de 24 de ore pentru a trăi, pentru că tratamentul împotriva bolii nu a funcţionat, iar singura șansă a venit de la mama ei, care i-a donat o parte din ficat.

La câteva zile de la intervenţie a primit o altă veste dureroasă, aceea că în mai puţin de 24 de ore avea nevoie de un donator în moarte cerebrală pentru a putea supravieţui.

Timea Balogh, primul copil cu transplant hepatic făcut în România, detalii emoționante. Irinel Popescu, eroul ei: În afară de o cicatrice, nu ai nimic față de alți oameni

"A apărut o complicație, respectiv tromboza de arteră hepatică, care a necesitat un retransplant. Timpul a fost scurt, am avut ore numărate în care puteam să aștept o grefă hepatică. A trebuit să întrerup școala, eram la liceu în școala a 10-a, am fost internată 7 luni, aici, la Fundeni", a povestit Anca, la Antena 3, în cadrul emisiunii "News Hour with CNN".

Problemele de sănătate și perioadele petrecute în spital au motivat-o pe Anca să-și dorească să devină asistentă: "Am simțit că am primit un dar foarte mare, viața, si în felul ăsta mă pot revanșa față de alți oameni".

România nu are în prezent un centru de transplant pediatric funcţional, însă centrul de la Spitalul Grigore Alexandrescu ar putea fi deschis în această vară, în timp ce la Institutul Clinic Fundeni a avut loc primul transplant pediatric din ultimii 8 ani, cel al fetiței în vârstă de cinci ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel