Bucate tradiționale de sărbători: toba și caltaboșii. Află cât de sănătoase sunt

Angela Sabău |
Data publicării:

Din bucatele tradiționale nu pot lipsi toba și caltaboșii. Dar desore cât de săntoase sunt, explică nutriționistul Mihaela Bilic.

Toba și caltaboșul sunt nelipsite de pe masă atunci când vorbum de bucate trafiționale sau masa de sărbători. Dar fiind alimente exterm de consistente, acestea terbuie consumate cu măsură.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum ar trebui consumate pentru a avea digestia în siguranță. Ea recomandă ca produsele să fie consumate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar.

"Tobă, leber şi caltaboş - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, guşă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber şi caltaboş) sau în bucăţi mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală şi fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate.

Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului şi deschiderea apetitului. Ca să obţinem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar - cât să taie gustul gras.

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboşul, ba chiar punea şi orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile şi tradiţiile rămân aceleaşi", a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel