Ce nu știai despre Ginkgo biloba

DCMedical Team |
Data publicării:

Ginkgo biloba este o plantă miraculoasă, capabilă să îmbunătățească memoria, să protejeze de atacuri de cord, să vindece cancerul gastric, să vindece glaucomul, scleroza, în cazul unor disfuncții sexuale și vitiligo. (conform informațiilor oferite de PLOS ONE – studii realizate de Public Library of Science)

 

Ginkgo biloba, originar din China și Japonia, este un copac sacru și este considerat un adevărat fosil viu. Ginkgo biloba este cunoscut și că arborele a patruzeci de scuturi. Este un arbore de foioase care poate atinge 40 m înălțime. Formă frunzelor sale este foarte caracteristică și amintește de un evantai. Nu are fructe „adevărate” și semințele sale sunt înconjurate de un inel cărnos galben. În grădina botanică din Kew (Anglia) se pot vedea exemplare care datează din secolul al XVIII-lea.

Ginkgo biloba a fost folosit de mii de ani în China că remediu natural pentru tratamentul astmului, bronșitei, oboselii și tinitusului (sunet în urechi). Descoperirea ginkgo-ului de către europeni se datorează botanistului german Engelbert Kaempfer în secolul al XVII-lea, în timpul uneia dintre călătoriile sale în Asia cu compania olandeză East Indian Company.

Ginkgo biloba a fost inspirația poetului german Goethe pentru a scrie poemul "Ginkgo biloba" dedicat iubitei sale Marianne von Willemer. În Weimar (Germania) se poate vizită un muzeu dedicat acestui copac prețios.

În prezent, Ginkgo biloba este simbolul zonei metropolitane din Tokyo și este considerat un purtător de speranța prin supraviețuirea mai multor exemplare din această specie, la bombă atomică din Hiroshima.

Frunzele de ginkgo biloba sunt bogate în compuși cu proprietăți farmacologice. Mecanismul de acțiune al acestor compuși se bazează pe activitatea antioxidantă a flavonoidelor și pe acțiunea antagonică a factorului de activare a trombocitelor din terpenoizi. Extractul standardizat de frunze de Ginkgo biloba a fost testat pentru tratamentul diferitelor afecțiuni neurologice, cum ar fi boală Parkinson și demență. Efectul pozitiv al acestui extract a fost asociat cu scăderea sau inhibarea enzimei monoaminoxidazei, o enzima care degradează dopamină, un neurotransmițător care scade în creierul celor afectați de Parkinson. Deși au existat controverse cu privire la eficacitatea extractului de Ginkgo biloba pentru tratamentul demenței, o meta-analiză recentă a concluzionat că, consumul zilnic de extract standardizat de Ginkgo biloba la pacienții cu demență a ameliorat simptomele (lipsa de concentrare, tinitus, probleme de memorie). Un studiu a demonstrat eficacitatea combinației de extract de Ginkgo biloba cu Panax ginseng: după un tratament de 12 săptămâni, voluntarii au înregistrat o îmbunătățire a calității memoriei. (conform informațiilor oferite de PLOS ONE – studii realizate de Public Library of Science).

În ceea ce privește contraindicațiile și efectele secundare, Ginkgo biloba nu trebuie administrat persoanelor epileptice, acelora care prezintă hipersensibilitate la componentele Ginkgo biloba. Tulburările gastro-intestinale și, în unele cazuri, durerile de cap au fost descrise că efecte secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel