Declarația pe propria răspundere a medicilor care acționează și în mediul privat. Alexandru Rafila: Ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
sistem medical public si privat foto:freepik@zinkevych
sistem medical public si privat foto:freepik@zinkevych

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de declarații în legătură cu acțiunea de a impune medicilor o declarație pe proprie răspundere, prin care să se angajeze să nu-și îndrume pacienții către serviciile private, dacă sunt deja în tratament în sectorul public. ”Ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat”.

Alexandru Rafila ar fi spus acum câteva zile că ar propune ca medicii să facă o declarație pe proprie răspundere că nu își vor chema pacienții la privat și să fie sancționați. Această propunere ar veni în urma recentelor investigații referitoare la practicile medicale, exemplificate prin cazul medicului Cătălin Cristoiu, care candidează pentru funcția de Primar al Capitalei.

”Aș vrea să fie foarte bine înțeles. Ne gândim cu colegii să lucrăm la un punct de vedere legislativ, care să fie făcut cumpătat și care să respecte două principii”

Într-o conferință de presă, ministrul a explicat mai detaliat circumstanțele în care se poate implementa această măsură și modul în care ar trebui să fie reglementată. El a subliniat două principii fundamentale care ar trebui respectate: primul este că un medic poate lucra, atât în sistemul public, cât și în cel privat, dar cu condiția de a respecta programul de lucru, iar al doilea este că pacienții ar trebui să aibă opțiunea de a alege între serviciile medicale oferite în sectorul public sau privat.

Ministrul a menționat că problema nu constă în restricționarea dreptului medicilor sau pacienților de a opta pentru sistemul public sau privat, ci în prevenirea situațiilor în care pacienții sunt direcționați de la spitalul public către clinici private sau invers. Propunerea vizează evitarea acestor practici și asigurarea faptului că tratamentul se desfășoară în întregime fie în sectorul public, fie în cel privat. Totuși, a recunoscut că există situații excepționale care ar putea justifica un astfel de parcurs al pacientului, dar că trebuie găsită o soluție legislativă adecvată pentru a reglementa aceste situații.

Ministrul Rafila a subliniat, de asemenea, importanța considerării sectoarelor public și privat ca fiind complementare, și nu opuse, în furnizarea serviciilor medicale. El a evidențiat necesitatea de a asigura condiții egale în ceea ce privește modul de decontare a serviciilor medicale în cele două sectoare.

”Aș vrea să fie foarte bine înțeles. Ne gândim cu colegii să lucrăm la un punct de vedere legislativ, care să fie făcut cumpătat și care să respecte două principii. Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze, deopotrivă, în sectorul public sau în sectorul privat, dar lucrul ăsta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru.

Al doilea principiu este că pacienții pot să opteze între public și privat, însă eu m-am referit explicit la situația în care, de exemplu, un pacient este chemat la spitalul public, este investigat la spitalul public, după care este direcționat spre o clinică privată.

Despre asta este vorba, nu este vorba de niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau a pacienților să opteze, să lucreze sau să fie tratați în sectorul public sau privat, dar lucrurile astea trebuie să se întâmple.

Ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat. Sigur, sunt situații excepționale, care necesită un astfel de parcurs al pacientului. Nu trebuie îngrădit acest parcurs și trebuie să găsim o soluție legislativă care să permită, în anumite situații, și o astfel de situație în care pacientul este tratat întâi la public și trebuie să ajungă la privat sau o situație inversă, care ajunge din sectorul privat în sectorul public. 

Eu cred că cele două sectoare, public și privat, nu trebuie să fie considerate opuse, trebuie să fie considerate complementare, însă trebuie să jucăm în condiții de egalitate în ceea ce privește modul de decontare a serviciilor. 

În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienți. E vorba de tot ce plătesc pacienții pentru servicii medicale sau medicamente. Este un procent destul de mare pentru UE și trebuie să lucrăm ca, în timp, acest proces să se reducă, nu să crească. Trebuie să avem o politică coerentă, pe termen mediu sau lung, pentru că nu se pot obține rezultate de pe azi pe mâine.

Există niște indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranță, în care sistemul de sănătate funcționează foarte bine, între 15-30% este o zonă intermediară, în care ne aflăm și noi”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel