Dr Daciana Toma (SNMF): Nu poți să faci analize oricând, pentru că se termină fondurile. Problema cea mai mare, depistarea bolii cronice de rinichi

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Impozitarea 0 pe veniturile medicilor, amanata
Impozitarea 0 pe veniturile medicilor, amanata

Dr Daciana Toma, medic formator al SNMF, a explicat, la dezbaterea „Testarea  în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, că medicii de familie este o mare probleme cu analizele care trebuie făcute pentru prevenția și depistarea bolilor cronice netransmisibile precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și boala cronică de rinichi. Fondurile de termină repede, iar medicii nici nu pot cere toate analizele de care e nevoie: 

Medicul Daciana Toma a arătat că degeaba avem formulare noi de trimitere pentru analize, dacă din lipsă de fonduri, laboratoarele nu le onorează. 

„Sunt trei aspecte. Pe de o parte, am spus mereu că ar trebui să depășim această etapă de ipocrizie până la urmă, care ține de atâta amar de ani. În contractul cadru noi avem prevăzute anumite posibilități, anumite facilități pentru – hai să zicem - a face prevenție, dar în fapt acestea nu pot fi puse în aplicare. Da?! Deci, acele analize de prevenție nu se pot face. Avem bilete de trimitere cu formulare noi, este menționată lista de analize pe care le putem recomanda, dar niciun laborator nu onorează respectivele trimiteri. Adică ce vorbim noi despre depistarea precoce? S-au introdus în noile în norme, în noul Contract cadru, servicii adiționale pentru o mai bună gestionare a bolnavilor cronici. Ce să vezi că după patru luni ne-au cerut banii înapoi, ne-au tăiat acele servicii, pentru că, vezi-Doamne, nu am prelungit programul de lucru, deși atunci când am încheiat Contractul nu ni s-a solicitat asta. Dar nu e cazul să ne plângem, ideea este așa: trebuie să existe o armonie, trebuie ca ceea ce este trecut în Contractul Cadru, ceea ce reprezintă dreptul pacientului asumat de Casa Națională să poată fi realizat”, a spus dr Daciana Toma, la dezbaterea „Testarea  în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, organizată de DC Media Group. 

Nu poți face analize oricând; boala cronică renală, ignorată!

Cea mai mare problemă e în depistarea și prevenirea celor trei cronice care nu se transmit de la o persoană la alta dar care fac cele mai multe victime în rândul românilor, prin complicațiile pe care le determină. 

„Avem o problemă cu bolile cronice netransmisibile, cu diabetul, cu boli cardiovasculare, cu boala cronică de rinichi, cu bolile respiratorii cronice. Trebuie să facem eforturi pentru a preveni apariția acestor boli, dar și în momentul în care au apărut, să prevenim complicațiile și să le gestionăm corect. (...) E ca și apa care ți se scurge pe sub ușă. Tu vezi lucrurile mari, vezi că pacientul are diabet, că are patologie cardiovasculară și poate te gândești sau u te gândești că încet-încet, sub presiunea acestor patologii, pacientul începe să sufere și de o boală cronică de rinichi. Funcția renală să se deterioreze. Și este foarte important să putem să depistăm precoce această afectare. 

Sunt analize foarte simple care trebuie făcute. Noi am insistat asupra faptului că este necesar să putem face aceste analize pacienților pe care îi avem în îngrijire, de fapt tuturor pacienților aflați la risc de a dezvolta boală cronică de rinichi, și încă nu sunt rezolvate aceste aspecte. Putem calcula rata de filtrare glomerulară, dar nu putem face încă raport albumină/creatinină urinară tuturor pacienților, ci doar în anumite situații. Pe de altă parte, faptul că nu poți să faci analize oricând. 

De exemplu, în București, de aproape un an de zile, fondurile se termină în prima săptămână jumătate din lună. Știu că sunt foarte mulți care vor spune „păi da, dar nu costă mult aceste analize”, dar până la urmă reprezintă un drept al pacientului și ar trebui respectat. Insist asupra faptului că trebuie gestionate aceste afecțiuni împreună, că trebuie să ne gândim la ele, că trebuie să le avem în vedere, și trebuie tot timpul să acționăm: diabet, patologie cardiovasculară, boală cronică de rinichi”, a explicat Daciana Toma.

Prea multe chestiuni administrative

Pe lângă faptul că nu au instrumentele necesare pentru a preveni și depista bolile cronice netransmisibile, medicii de familie ar trebui să facă și educație despre sănătate cu pacienții, or din cauza birocrației nu au timp să facă așa ceva. 

„Activitatea medicului de familie ar trebui revizuită în sensul că sunt foarte multe lucruri inutile pe care le face, mai bine alocăm timp consultului propriu-zis, pentru a face medicină și nu să rezolvăm probleme administrative. Iar pe de altă parte și foarte importantă este educația pacientului. Oamenii trebuie făcuți să înțeleagă și ajutați să înțeleagă că începi să faci prevenție atunci când ești aparent sănătos. Nu trebuie să ajungi la medic doar atunci când ești bolnav”, a arătat dr Daciana Toma. 

Cum ar putea farmaciștii să funcționeze ca o extensie a sistemului de medicină primară și ce analize și investigații s-ar putea face foarte ușor în farmacii, aflați în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel