FACIAS: Monica Anisie să demisioneze. Motivul principal: Lipsa personalului medical din școli

Dana Lascu |
Data publicării:
Monica Anisie. Foto: Facebook/pagina personală
Monica Anisie. Foto: Facebook/pagina personală

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere demisia ministrului Monica Anisie, pentru situația dezastruoasă a sistemului de învățământ și, în particular, pentru eșecul de a rezolva problema acută a lipsei personalului medical din școli.

„Contextul actual, deși unul deosebit de dificil, nu mai reprezintă o noutate și nimeni nu poate spune că desfășurarea evenimentelor ne-a luat prin surprindere. Evoluția epidemiologică și prognozele specialiștilor indicau că anul școlar 2020 – 2021 va începe în condiții deosebite, iar aceste lucruri se știau de luni bune. Cu toate acestea, Ministerul Educației și ministrul Monica Anisie au eșuat în a lua măsurile care se impun. Lipsa medicilor școlari nu este o problemă de care ne izbim abia astăzi, ci este una mai veche, însă în aceste momente devine de o gravitate fără margini, în contextul epidemiei de coronavirus, atunci când starea de sănătate a elevilor trebuie monitorizată constant”, arată reprezentanții FACIAS. 

Cele mai recente date arată că în România sunt 4.932 de cadre medicale în unitățile de învățământ, 1.302 medici, respectiv 3.630 de asistenți medicali, în condițiile în care sunt 17.656 de școli, practic de aproape patru ori mai puține cadre medicale decât ar trebui. 

„Nici promisiunea Ministerului Sănătății, de a suplimenta cu aproximativ 1.000 de cadre medicale, nu va face ca, așa cum este firesc, fiecare școală să aibă un cadru medical cu normă întreagă. Existența unui cadru medical într-o unitate școlară a arătat, potrivit unor studii, ca ajută și la îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor. Chiar dacă există obligația legală de a înființa cabinete medicale, există destule cazuri în care instituțiile de învățământ nu dispun de ele sau, dacă le au, nu au contracte cu medici”, se precizează în punctul de vedere transmis redacției. 

FACIAS susține că problema este mult mai mare și că are legătură și cu lipsa personalului medical din sistemul de sănătate, ceea ce face dificilă misiunea școlilor de a găsi personal specializat care să lucreze cu normă întreagă.

„În cazurile fericite, alături de copii sunt cadre medicale doar câteva ore pe zi. Astfel, deseori, unica soluție este să se apeleze la serviciile de urgență. Preocuparea Ministerului Educației de a găsi soluții pentru ca fiecare unitate de învățământ să aibă un cadru medical a fost inexistentă, deși era evident că rolul cadrelor medicale din școli va fi unul esențial în această perioadă. Incapacitatea ministrului Monica Anisie de a găsi soluții viabile la cele mai acute probleme ale învățământului, printre care se numără și cea a medicilor școlari, impune demisia domniei sale”, se mai arată în document.

FACIAS a lansat campania „Decalogul dezastrelor din Educație”, în care prezintă zece motive pentru care ministrul Anisie ar trebui să demisioneze.
Motivele prezentate de FACIAS sunt: lipsa personalului medical în școli, nerezolvarea problemei transportului școlar pentru elevi, lipsa manualelor fizice sau în format electronic, managementul defectuos al personalului din subordine – „secretari de stat ai Ministerului Educației au plecat în campanie electorală exact în perioada începerii anului școlar”, precum și lipsa competențelor digitale ale cadrelor didactice, în condițiile în care școala online a devenit o realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel