Fructul cu beneficii pentru inimă și piele care scade riscul de cancer. Care este compusul vegetal miraculos

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Fructul cu beneficii Foto: Freepik
Fructul cu beneficii Foto: Freepik

Fructul cu beneficii pentru întreg organismul este bogat în vitamine, potasiu și antioxidanți. Află ce presupune procesul comercial de coacere.

Roșiile sunt principala sursă dietetică de licopen antioxidant, care a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Roșia (Solanum lycopersicum) este un fruct din familia Solanaceele (Solanaceae), originar din America de Sud.

În ciuda faptului că din punct de vedere botanic este un fruct, este în general consumată și preparată ca o legumă.

Acestea sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K.

De obicei roșii la maturitate, acestea pot fi, de asemenea, într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. Mai mult, există multe subspecii de roșii cu forme și gusturi diferite.

Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Mihaela Bilic: Strică gustul și aspectul. Evitați ca brânza să se usuce

Date nutriționale

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Ceilalți 5% constau în principal din carbohidrați și fibre.

Iată care sunt nutrienții dintr-o roșie crudă mică (100 de grame):

- Calorii: 18

- Apă: 95%.

- Proteine: 0,9 grame

- Carbohidrați: 3,9 grame

- Zahăr: 2.6 grame

- Fibre: 1.2 grame

- Grăsimi: 0.2 grame

Vezi și: De ce strănutăm din cauza soarelui. Ce este strănutul fotic. Cât de gravă este afecțiunea

Carbohidrați

Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, ceea ce înseamnă mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru un exemplar mediu (123 de grame).

Zaharurile simple, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Fibre

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, furnizând aproximativ 1,5 grame per roșie de dimensiuni medii.

Majoritatea fibrelor (87%) din roșii sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină.

Vitamine și minerale

Roșiile sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale:

- Vitamina C. Această vitamină este un nutrient esențial și un antioxidant. O roșie de mărime medie poate furniza aproximativ 28% din doza zilnică de referință (RDI).

- Potasiu. Un mineral esențial, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale și pentru prevenirea bolilor de inimă.

- Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

- Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate.

Alți compuși vegetali

Conținutul de vitamine și compuși vegetali din roșii poate varia foarte mult între soiuri și perioadele de prelevare a probelor.

Principalii compuși vegetali din roșii sunt::

- Licopenul. Un pigment roșu și antioxidant, licopenul a fost studiat pe scară largă pentru efectele sale benefice asupra sănătății.

- Betacaroten. Un antioxidant care dă adesea alimentelor o nuanță galbenă sau portocalie, betacarotenul este transformat în vitamina A în corpul tăua.

- Naringenină. Găsit în coaja roșiilor, s-a demonstrat că acest flavonoid scade inflamația și protejează împotriva diferitelor boli la șoareci.

- Acid clorogenic. Un compus antioxidant puternic, acidul clorogenic poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate.

Clorofilele și carotenoidele, cum ar fi licopenul, sunt responsabile pentru culoarea bogată a roșiilor.

Când începe procesul de coacere, clorofila (verde) este degradată și carotenoidele (roșii) sunt sintetizate.

Licopen

Licopenul - cel mai abundent carotenoid din roșiile coapte - este deosebit de notabil în ceea ce privește compușii vegetali ai fructului.

Se găsește în cele mai mari concentrații în pieliță.

În general, cu cât roșia este mai roșie, cu atât mai mult licopen are.

Produsele pe bază de roșii - cum ar fi ketchupul, sucul de roșii, pasta de tomate și sosurile de roșii - sunt cele mai bogate surse alimentare de licopen în dieta occidentală, furnizând peste 80% din licopenul alimentar.

Cantitatea de licopen din produsele procesate pe bază de roșii este adesea mult mai mare decât cea din roșiile proaspete.

De exemplu, ketchupul are 10-14 mg de licopen la 100 de grame, în timp ce o roșie mică, proaspătă (100 de grame) conține doar 1-8 mg.

Cu toate acestea, ketchupul este adesea consumat în cantități foarte mici. Astfel, ar putea fi mai ușor să vă măriți aportul de licopen consumând roșii neprocesate - care, de asemenea, au mult mai puțin zahăr decât ketchup-ul.

Alte alimente din dieta ta pot avea un efect puternic asupra absorbției de licopen. Consumul acestui compus vegetal împreună cu o sursă de grăsimi poate crește absorbția de până la patru ori.

Cu toate acestea, nu toată lumea absoarbe licopenul în același ritm.

Chiar dacă produsele din roșii procesate sunt mai bogate în licopen, este totuși recomandat să consumați roșii proaspete, întregi, ori de câte ori este posibil.

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor

Consumul de roșii și de produse pe bază de roșii a fost asociat cu o mai bună sănătate a pielii și cu un risc mai mic de boli de inimă și de cancer.

Sănătatea inimii

Bolile de inimă - inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale - reprezintă cea mai frecventă cauză de deces din lume.

Un studiu efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie a asociat nivelurile scăzute de licopen și betacaroten din sânge cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Tot mai multe dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău).

Studiile clinice privind produsele pe bază de roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor de stres oxidativ.

De asemenea, acestea arată un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot scădea riscul de coagulare a sângelui.

Prevenirea cancerului

Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale care se răspândesc dincolo de limitele lor normale, invadând adesea alte părți ale corpului.

Studiile observaționale au observat legături între roșii - și produsele pe bază de roșii - și mai puține cazuri de cancer de prostată, de plămâni și de stomac.

În timp ce conținutul ridicat de licopen este considerat responsabil, este nevoie de cercetări de înaltă calitate pe oameni pentru a confirma cauza acestor beneficii.

Un studiu efectuat pe femei arată că o concentrație ridicată de carotenoizi - care se găsesc în cantități mari în roșii - poate proteja împotriva cancerului de sân.

Sănătatea pielii

Roșiile sunt considerate benefice pentru sănătatea pielii.

Alimentele pe bază de roșii bogate în licopen și alți compuși vegetali pot proteja împotriva arsurilor solare.

Potrivit unui studiu, persoanele care au ingerat 40 de grame de pastă de roșii - care furnizează 16 mg de licopen - cu ulei de măsline în fiecare zi, timp de 10 săptămâni, au avut cu 40% mai puține arsuri solare.

Procesul comercial de maturare

Atunci când roșiile încep să se coacă, ele produc un hormon gazos numit etilenă.

Roșiile cultivate în scop comercial sunt recoltate și transportate când sunt încă verzi și imature. Pentru a le face roșii înainte de vânzare, companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilenă artificial.

Acest proces inhibă dezvoltarea aromei naturale și poate duce la roșii fără gust.

Prin urmare, roșiile cultivate la nivel local pot avea un gust mai bun, deoarece li se permite să se coacă în mod natural.

Dacă ați cumpărat roșii necoapte, puteți accelera procesul de coacere înfășurându-le într-o foaie de ziar și ținându-le pe tejgheaua din bucătărie timp de câteva zile. Asigurați-vă doar că le verificați zilnic dacă sunt coapte.

Siguranță și efecte secundare

Roșiile sunt în general bine tolerate, iar alergia la roșii este foarte rară.

Deși alergia la roșii este rară, persoanele alergice la polenul de iarbă sunt mai susceptibile de a fi alergice la roșii.

Această afecțiune se numește sindromul de alergie la polen și alimente sau sindromul de alergie orală.

În sindromul de alergie orală, sistemul imunitar atacă proteinele din fructe și legume care sunt similare cu polenul, ceea ce duce la reacții alergice precum mâncărimi în gură, mâncărimi în gât sau umflarea gurii sau a gâtului.

Persoanele cu alergie la latex pot prezenta, de asemenea, reactivitate încrucișată la roșii.

Roșiile sunt suculente și dulci, pline de antioxidanți și pot ajuta la combaterea mai multor boli.

Sunt deosebit de bogate în licopen, un compus vegetal legat de îmbunătățirea sănătății inimii, de prevenirea cancerului și de protecția împotriva arsurilor solare.

Roșiile pot fi o parte valoroasă a unei diete sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel