Ruptură ligament încrucișat: cauze, simptome, tratament. Ce este ligamentoplastia și cui îi este recomandată. Recuperarea durează 6 luni

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ruptură ligament încrucișat - ligamentoplastia. FOTO: Freepik @creativeart
Ruptură ligament încrucișat - ligamentoplastia. FOTO: Freepik @creativeart

Leziunile de la nivelul ligamentului încrucișat pot fi cauzate de activități fizice, dar și de accidente casnice. Recuperarea după ligamentoplastie este de lungă durată.

Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre cele patru ligamente mari ale genunchiului, iar rolul său principal este acela de stabilizare a articulației.

Dislocarea, lezarea sau ruptura ligamentelor externe sau interne ale genunchiului pot duce la instabiltatea acestei articulații, cu limitarea severă sau chiar imposibilitatea de a efectua activități fizice, mai ales a activităților sportive, adică imposibilitatea de a pivota, de a întoarce sau de a răsucii membrul inferior.

Ruptură ligament încrucișat anterior, cauze 

Cele mai multe cazuri de ruptură de ligament încrucișat se produc în timpul activităților care pun presiune pe genunchi, fie că vorbim de activități fizice, fie de accidentele casnice.

”Niște traumatisme aparent banale care surprind genunchiul nepregătit. Un exemplu ar fi să sărim peste un obstacol și să ne oprim brusc într-un picior, cu genunchiul în hiperextensie, iar toată energia cinetică a corpului este canalizată către ligamentul încrucișat anterior și acesta se poate rupe”, a declarat dr. Vladimir Pușcaș, medic primar ortopedie și traumatologie, la Digi 24.

Ruptură ligament încrucișat anterior, simptome

Simptomatologia rupturii de ligament încrucișat anterior include:

- durerea severă

- umflarea genunchiului

- limitarea mișcărilor de la nivelul genunchiului în jos, cu imposibiltatea de a călca

- disconfort în timpul mersului

- instabilitatea, nesiguranța la nivelul genunchiului. ”Aceasta este de fapt leziunea importantă de la nivelul genunchiului”, a mai spus medicul.

Ruptură ligament încrucișat anterior, diagnostic

În cazul în care o persoană suferă un traumatism de genunchi, potrivit medicului, ideal ar fi ca aceasta să se prezinte la ortoped, pentru o evaluare clinică efectuată corect și găsirea tratamentului adecvat.

”Medicul ortoped îl va trimite la un RMN de genunchi pentru a face un bilanț complet lezional și s-ar putea să îi ofere o formă de imobilizare, în atelă ghipsată sau în orteză. Acestea au rolul de a oferi un confort pacientului”, a mai spus medicul.

De asemenea, în funcție de gravitatea cazului se pot efectua și radiografie, pentru a exclude alte traumatisme, precum fracturile, sau ecografia de genunchi.

Vezi și: Tinitus, țiuit în urechi. Care sunt cauzele și cum poate fi tratat. Ce medicamente există pentru tinitus

Ruptură ligament încrucișat anterior, tratament

Tratamentul leziunilor ligamentului încrucișat anterior se realizează în funcție de vârsta pacientului, de nivelul de activitate, sedentarism sau practicarea de activități fizice, gradul de instabilitate a genunchiului, prezența artrozei. Mai mult, intervenția chirurgicală trebuie corelată cu statusul fizic al pacientului, nivelul de antrenament (în cazul sportivilor de performanță), locul de muncă, precum și capacitatea de a efectua kinetoterapie post-operatorie.

Astfel, tratamentul poate fi conservator, nechirurgical, și chirurgical. 

Tratamentul conservator este indicat în special persoanelor în vârstă sau sedentare, și este reprezentat de kinetoterapie și fizioterapie.

Tratamentul chirurgical este individualizat, fiind indicat în cazul unor pacienți. Astfel, la sportivii de performanță, refacerea ligamentului, ligamentoplastia, este obligatorie și ”constă în reconstrucția ligamentului încrucișat folosind o grefă biologică recoltată de la pacient. Această grefă trece prin două tuneluri, unul femural și altul tibial, iar orificiile corespund originii și inserției ligamentului încrucișat anterior, în pozițiile lui anatomice”, a mai spus medicul, care a adăugat că tehnologia modernă permite efectuarea acestor intervenții prin metode minim invazive, asistate artroscopic.

Mai mult decât atât, în urma acestui tip de intervenție pacientul va fi spitalizat doar o noapte, iar recuperarea medicală se va face în regim ambulatoriu.

”Este important de menționat faptul că după o astfel de intervenție chirurgicală, perioada de recuperare și întoarcerea la activitățile sportive este după o perioadă de șase luni”, a mai explicat ortopedul.

8 reguli să eviți accidentările la schi. Ortoped, avertisment: Când cazi pe spate...

Se apropie sezonul de schi, iar iubitorii sporturilor de iarnă se gândesc  cu maxim drag și plăcere nespusă, la libertatea pe care o simt, de fiecare dată, când își pun clăparii în picioare sau placa. 

Sigur, ortopedul Tarek Nazer atrage atenția asupra unui subiect extrem de important, și anume cel care face referire la ce trebuie să facem ca să nu ne accidentăm la schi și, în general, atunci când vine vorba despre pericolele sezonului rece.

Sporturile de iarnă pot fi riscante dacă sunt tratate cu neatenție și superficialitate. În egală măsură, însă, acest pericol poate să te pască și atunci când mergi pe jos, în parc. Așadar... înainte de a te urca pe schiuri, pe placă sau de a porni cu sania, ai grijă că ți-ai luat toate măsurile de siguranță. Și, dacă vrei și un sfat... nu uita de încălzire! Vorbim de sporturi totuși, așa-i? Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel