Ochelarii de protecție pentru laptop sau telefon, ineficienți: Nu lumina albastră emisă de dispozitive digitale duce la boli și oboseală oculară, ci utilizarea exagerată a lor

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ochelarii de protectie pentru laptop. FOTO: Freepik @rawpixel.com
ochelarii de protectie pentru laptop. FOTO: Freepik @rawpixel.com

În ultimii ani, pe fondul pandemiei, un număr tot mai mare de oameni a petrecut timp îndelungat în fața dispozitivelor electronice. Care este impactul asupra sănătății.

Timpul tot mai mare petrecut în fața ecranelor - laptop, tabletă sau telefon - în perioada pandemiei, dar și în rândul celor care lucrează în mod frecvent pe astfel de dispozitive, ori sunt pasionați de jocurile video, face ca un număr tot mai mare de oameni să se aleagă cu afecțiuni oculare.

O variantă de protecție de lumina albastră generată de ecrane, mai ales în cazul celor care nu acuză probleme de vedere, pare a  fi folosirea ochelarilor de protecție, care dau un aspect de ”hârtie de carte”, ceva mai galbenă, oferind un oarecare confort în acest sens.

Și totuși, Academia Americană de Oftalmologie (AAO) spune că nu este nevoie de astfel de ochelari, deci nu îi recomandă, subliniind în același timp că lumina albastră emisă de dispozitivele digitale nu duce la boli oculare, și nici măcar nu provoacă oboseală oculară. Mai mult decât atât, problemele pe care le acuză oamenii ar fi cauzate de utilizarea exagerată a dispozitivelor.

”Simptomele oboselii digitale a ochilor sunt legate de modul în care ne folosim dispozitivele digitale, nu de lumina albastră care iese din ele”, spune AAO.

În aceeași ordine de idei, Colegiul Optometriștilor din Marea Britanie afirmă că: ”Cele mai bune dovezi științifice disponibile în prezent nu susțin utilizarea lentilelor de ochelari cu blocare a culorii albastre în populația generală pentru a îmbunătăți performanța vizuală, pentru a atenua simptomele oboselii oculare sau ale disconfortului vizual, pentru a îmbunătăți calitatea somnului sau pentru a conserva sănătatea maculei”, notează WebMD.

Printre afecțiunile oculare cele mai frecvente se numără miopia. De altfel, OMS a atras atenția în acest sens ținând de faptul că 40% din populație, la nivel global suferă de miopie, iar până în 2050 numărul acestora va depăși 50%.

Medicii susțin că vederea celor mici, concentrată în aproape, și ca urmare a statului mai mult în casă, a însemnat pentru aceștia o apariție și o progresie a miopiei.

Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog, a subliniat că frecvența recomandării ochelarilor de vedere în rândul copiilor este una destul de mare, de unul din patru copii.

Totodată, medicul a făcut o paralelă între situația actuală a copiilor și cea din urmă cu ceva vreme, când nu erau așa de mulți miopi în cazul băieților, ”care petreceau mult timp afară, stăteau în aer liber, jucau fotbal, în schimb fetițele, care nu neapărat stăteau să citească, dar se jucau cu păpușile, aveau jocuri de interior, făceau miopie mai des”, a declarat medicul, la Antena 1.

Lumina albastră și sindromul de STRES digital. Regula 20-20-20

Lumina albastră este emisă de orice ecran, iar stratul exterior al ochiului, corneea, nu este capabil să o filtreze, motiv pentru care aceasta ajunge direct la retină. Din cauza suferințelor oculare multiple medicii au inventat regula ”20-20-20”, regulă ce trebuie aplicată indiferent de ecranul pe care îl folosim.

În cornee, lumina albastră ne împiedică să formăm o cantitate suficientă de lacrimi. Ochiul este hidratat în permanență de filmul lacrimal. Apar înțepături, senzația de corp străin în ochi, jenă importantă.

”Apare un sindrom – sindromul de stres ocular digital. Cristalinul rămâne focusat pentru partea de aproape. Studiile au fost făcute la copii, adolescenți și adulții tineri, și s-a constatat faptul că crește axul antero-posterior al ochiului, și atunci foarte mulți pacienți devin miopi”, a explicat  Mihaela Simion, medic primar oftalmolog, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine”, de la Pro TV.

Miopia se însoțește, în acest caz, de durere de cap, precum și de durere de coloană cervicală. Mai mult decât atât, în interiorul retinei, celule cu conuri, care ne ajută să vedem detaliile, care o dată distruse, din păcate nu pot fi refăcute. Lumina albastră produce leziuni care sunt ireversibile, astfel că imaginea este percepută ușor neclară, ori la citit rândurile se văd în zig-zag, aceasta fiind forma mai ușoară a bolii. Cea severă manifestându-se prin scăderea bruscă a vederii.

În contextul pandemiei, când în special activitatea școlară a trecut în formatul online, medicii specialiști au recomandat regula ”20-20-20”, concret, la fiecare 20 de minute, elevii și studenții trebuie să își ridice privirea din ecran, iar pentru 20 de secunde să privească în zare, la peste 20 de metri. Această regulă se aplică indiferent de tipul de ecran folosit, fiind de altfel o regulă de care și adulții trebuie să țină cont. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Pubertatea precoce, asociată cu pandemia: Expunerea la lumina albastră, suficientă pentru a modifica nivelul de melatonina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel