Peste 850 de femei au făcut ecografii mamare într-o campanie a FABC, trei fiind diagnosticate cu cancer de sân

Ecografia mamară este o investigație medicală nedureroasă. FOTO: Hunter Imaging/Youtube
Ecografia mamară este o investigație medicală nedureroasă. FOTO: Hunter Imaging/Youtube


Peste 850 de femei au făcut ecografii mamare în cadrul unei campanii iniţiate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), trei fiind diagnosticate cu cancer de sân.

Ajunsă la cea de-a VI-ea ediţie, campania "Nu am făcut destul" s-a încheiat anul acesta cu trei cazuri deja diagnosticate de cancer de sân şi două în curs de clarificare, după testarea ecografică a 854 de femei din mediul rural. Sunt de trei ori mai multe cazuri decât arată statisticile oficiale raportate la 1.000 de femei testate, potrivit unui comunicat al FABC, notează Agerpres. 

Începută ca un proiect de investigaţii gratuite pentru cancerul mamar, campania a devenit tot mai complexă de la an la an. În cadrul celei de-a VI-ea ediţii, în perioada 5 octombrie - 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate din judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor au beneficiat gratuit de ecografie mamară, dermatoscopie, spirometrie, EKG, măsurarea tensiunii, pulsului, a nivelului glicemiei, de calcularea indicelui de masa corporală. Costurile au fost acoperite integral din sponsorizări din partea unor companii private.

Examinările au fost făcute de medici specialişti asistaţi de studenţi voluntari de la mai multe facultăţi de Medicină.

În 2019, în urma acestei campanii, 1.070 de oameni au fost consultaţi în satele lor - 910 femei şi 160 de bărbaţi.

Dintre cele 910 femei prezente, 854 au făcut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, doar 47 au şi făcut investigaţia în regim de urgenţă şi gratuit, în clinici specializate. Celelalte fie au făcut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivând că pleacă în scurt timp la muncă în străinătate sau că nu au timp.

O femeie a suferit deja o intervenţie chirurgicală pentru extirparea tumorii.

910 femei au fost învăţate cum se face autopalparea sânilor. 86% dintre femeile testate nu îşi făcuseră niciodată control la sâni, iar 70% nici măcar autopalpare. Una dintre zece femei are o rudă cu cancer de sân, factor de risc în această situaţie, potrivit FABC.

De asemenea, 970 de oameni au făcut dermatoscopii. 21% dintre cei care au venit la testări au spus că au probleme cu aluniţele. Cu toate acestea, trei sferturi nu s-au dus la medic înainte de acest control. Dermatoscopiile au evidenţiat 14 suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, nervi cu atipii). Dintre cei depistaţi cu suspiciuni, 50% au refuzat controlul amănunţit, deşi le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraş. Dintre cei consultaţi, într-un caz a fost pus diagnosticul de carcinom. O altă persoană şi-a reconfirmat diagnosticul de melanom în timpul caravanei.

761 de oameni au făcut spirometrii. 87% dintre cetăţenii consultaţi nu făcuseră niciodată spirometrie. Peste 20% au răspuns cu "Da" la întrebările "Tuşiţi de mai mult de o lună?", "Gâfâiţi când faceţi efort?", "Simţiţi că nu mai aveţi aer?", a menţionat FABC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel