Prânz sănătos pentru toată familia. Ai nevoie doar de conopidă și pui. REȚETA lui Cori Grămescu

Adisa Codruț |
Data publicării:
Conopidă  FOTO: pixabay
Conopidă FOTO: pixabay

Nutriționista Cori Grămescu ne recomandă o ideea de prânz sănătos cu conopidă și pui.

Nutriționista Cori Grămescu recomandă o rețetă sănătoasă pentru toți membrii familiei. Este vorba de o mâncare de conopidă cu pui, cu cartofi, smântână, parmezan la cuptor.

Iată rețeta:

”Gratin de conopidă cu pui - o idee de prânz sănătos pentru toată familia

Ingrediente pentru 4 porții:

1 conopidă

2 cartofi

200 g file de pui

10 ml smântână ușoară

10 ml de lapte degresat

1 cățel de usturoi

1 linguriță ulei de măsline

1 parmezan ras

1 lingură de ierburi de Provence

Sare & piper

Preparare: Desprindeți buchețelele de conopidă și tăiați cartofii în cubulețe. Se fierb împreuna timp de 10 minute. Între timp, tăiați puiul cubulețe și rumeniți-l într-o tigaie antiaderentă cu puțină apă și ulei, aproximativ 10 minute. Apoi, într-un castron, combinați laptele, smântâna și usturoiul decojit și zdrobit. Adăugați sare și piper. Puneți conopida, cartofii și puiul într-o tavă de copt și turnați amestecul de lapte peste. Presărați ierburile și parmezanul, apoi coaceți timp de 20 de minute. Dacă este necesar, treceți în modul grill și rumeniți încă 5 minute. Se servește imediat alături de o salată verde”.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, explică, într-o postare pe Facebook, de ce miroase conopida când este gătită.

”Dacă îți place să gătești mâncăruri cu conopidă, te împaci cu un gând: în bucătăria ta va pluti mirosul specific al acestei legume gătite. Inevitabil! Dar de ce miroase conopida când o gătim? Profilul aromat al conopidei crude este determinat în principal de prezența glucozinolaților, compuși care conțin sulf și care conferă conopidei un miros specific de ceapă și varză gătită. Conopida conține mulți compuși de aromă cu caracter hidrofil. După cum sugerează și numele, moleculele hidrofile au o afinitate pentru moleculele de apă și, prin urmare, sunt atrase de lichide. Ei bine, când fierbem conopida, compușii de aromă cu carcater hidrofil trec în apa fiartă, iar acești compuși nu rămân doar în apa fiartă, ci se evaporă, astfel încât bucătăria ajunge să miroasă a conopidă”, detaliază acesta pe Facebook.

Un compus dintr-o legumă înrudită cu conopida - brocoli - are capacitatea de a debloca o genă care este responsabilă cu suprimarea tumorilor. Adesea, această genă suferă mutații și nu își mai îndeplinește sarcina optim, lăsând tumorile să se dezvolte. Îndelung asociate cu riscul scăzut de cancer, broccoli și alte legume crucifere - familia de plante care include de asemenea conopidă, varză, verdeață collared, varză de Bruxelles și kale - conțin o moleculă care inactivează o genă cunoscută pentru că joacă un rol important în mai multe tipuri de cancer frecvente.

Într-o nouă lucrare publicată joi în Science, cercetătorii, conduși de Pier Paolo Pandolfi, director al Cancer Center and Cancer Research Institute at Beth Israel Deaconess Medical Center, demonstrează că vizând gena cunoscută sub numele de WWP1, cu ingredientul găsit în broccoli suprimă creșterea tumorii la animale predispuse la cancer, potrivit medicalxpress.com.

„Am găsit un nou jucător important care conduce un tipar important pentru dezvoltarea cancerului, o enzimă care poate fi inhibată cu un compus natural, găsit în broccoli și alte legume crucifere”, a spus Pandolfi. „Acest tipar apare nu doar ca un reglator în controlul creșterii tumorale, ci și un punct vulnerabil și putem căuta opțiuni terapeutice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel