Ce dă aromă fructelor. Explicația științifică

Florina Pop |
Data publicării:
Alimentele și fructele care conțin vitamina C
Alimentele și fructele care conțin vitamina C

Procesul de coacere al fructelor e declanșat de etilenă, un fitohormon eliberat în mod natural de fructe.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Molecular la USAMV Cluj, spune că fructele, când se coc, eliberează un fitohormon.

”#Știați că

Etilena este un fitohormon produs de fructe?

Procesul de coacere și maturare a fructelor este declanșat și susținut de etilena eliberată în mod natural de fructe. Etilena este un fitohormon în formă gazoasă eliberat de fructe în timpul coacerii”, notează profesorul pe rețelele sociale.

Fructele sunt o gustare bogată în vitamine, fibre și alți nutrienți care susțin o dietă sănătoasă. În numeroase studii consumul de fructe este legat de o greutate corporală mai mică și un risc mai mic de diabet, hipertensiune arterială, cancer și boli de inimă.

Iată câteva fructe care te ajută să dai jos kilogramele nedorite: 

* merele - Merele sunt sărace în calorii și bogate în fibre: au 116 calorii și 5,4 grame de fibre per fruct mare (223 grame). De asemenea, ele te ajută să slăbești. Într-un studiu observațional relizat pe 124.086 de persoane s-a constatat că acelea care au mâncat mere au pierdut, în medie, 0,56 kg pe porție zilnică, pe o perioadă de patru ani. Deoarece merele au un conținut scăzut de calorii, sunt mai sățioase, și este posibil să mâncați mai puține alte alimente pe parcursul zilei. De asemenea, este important de știut că studiile arată că merele se consumă cel mai bine întregi – mai degrabă decât sucuri – pentru a reduce foamea și a controla apetitul.

* grepfruit - este o încrucișare între un pomelo și o portocală și este asociat în mod obișnuit cu dieta și pierderea în greutate. Jumătate de grepfrut conține doar 39 de calorii, dar oferă 65% din doza zilnică recomandată pentru vitamina C. Soiurile roșii oferă, de asemenea, 28% din cantitatea necesară zilnic de vitamina A. În plus, grepfrutul are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează mai lent zahăr în fluxul sanguin. O dietă cu indice glicemic scăzut poate ajuta la pierderea în greutate și la menținerea greutății. Într-un studiu efectuat pe 85 de persoane obeze, consumul de grepfrut sau consumul de suc de grepfrut înainte de masă timp de 12 săptămâni a dus la o scădere a aportului de calorii, o scădere cu 7,1% a greutății corporale și o îmbunătățire a nivelului de colesterol. În plus, o analiză recentă a arătat că consumul de grepfrut a redus grăsimea corporală, circumferința taliei și tensiunea arterială în comparație cu grupurile de control.

* fructele de pădure - Fructele de pădure sunt extrem de nutritive dar au un conținut scăzut de calorii. De exemplu, o jumătate de cană (74 de grame) de afine conține doar 42 de calorii, dar furnizează 12% din doza zilnică de vitamina C și mangan, precum și 18% pentru vitamina K. O cană (152 de grame) de căpșuni conține mai puțin de 50 de calorii și oferă 3 grame de fibre alimentare, precum și 150% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C și aproape 30% de mangan. S-a dovedit, de asemenea, că fructele de pădure sunt sățioase. Un mic studiu a constatat că persoanele cărora li s-a dat o gustare cu fructe de pădure de 65 de calorii au mâncat mai puține alimente la o masă ulterioară decât cei cărora li s-a oferit fasole cu același număr de calorii.

În plus, mai multe studii au arătat că un consumul zilnic de fructe de pădure poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea inflamației, ceea ce poate fi deosebit de util pentru persoanele supraponderale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel