Coronavirus, raport ONU: pandemia ar putea provoca stres și tulburări mintale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sănătatea mintală
Sănătatea mintală

Pandemia de Covid-19 provoacă stres și tulburări mintale, arată un studiu al ONU care a fost dat publicității.

Teamă de boală, de deces, de singurătate sau ameninţarea şomajului, toate pot fi amplificate de pandemie, provocând o mare suferinţă psihologică în rândul populaţiilor afectate, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), arată surse citate de agerpres.ro. „După decenii de neglijare şi sub-investiţie în serviciile de sănătate mintală, pandemia de COVID-19 loveşte acum familii şi comunităţi cu un stres mental suplimentar”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat înainte de publicarea raportului. „Chiar şi atunci când pandemia va fi sub control, durerea, anxietatea şi depresia vor continua să afecteze oameni şi comunităţi”, a mai spus el.
Raportul ONU evidenţiază presiunea psihologică provocată persoanelor care se tem că ele sau cei dragi ar putea fi infectaţi sau ar putea muri din cauza noului coronavirus, responsabil pentru aproape 300.000 de decese la nivel mondial de la apariţia sa în China la sfârşitul anului trecut.
El subliniază, de asemenea, impactul psihologic asupra persoanelor care şi-au pierdut sau riscă să îşi piardă sursele de venit, precum şi asupra celor care au fost separate de cei dragi sau au suferit în urma măsurilor de izolare la domiciliu.
Personalul din prima linie în lupta împotriva pandemiei, mai ales în rândul cadrelor medicale, a lucrat în condiţii de "stres imens" şi este deosebit de vulnerabil, a afirmat el, menţionând o creştere a ratelor de suicid în rândul personalului medical raportată în mass-media.
Copiii ţinuţi în locuinţe, precum şi femeile, sunt mai expuşi violenţei în familie. Persoanele în vârstă şi cele cu boli cronice se confruntă cu o anxietate puternică în privinţa ideii de a fi infectate şi a dezvolta o formă severă a bolii cu un rezultat uneori fatal.
În cele din urmă, lipsiţi de tratament şi de sprijinul obişnuit al terapeutului lor, persoanele care sunt deja fragile din punct de vedere psihologic riscă ca starea lor de sănătate să se deterioreze, se arată în raportul ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel