Cu cât trăiesc bogații mai mult decât săracii. Dovezi științifice

Adisa Codruț |
Data publicării:
Euro    FOTO: Pixabay
Euro FOTO: Pixabay

Persoanele înstărite trăiesc mai mulţi ani fără afecţiuni în comparaţie cu cele care au o situaţie materială precară, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie.

O echipă de cercetători a analizat date prelevate de la peste 25.000 de persoane de 50 de ani şi peste această vârstă, cuprinse în Studiul britanic longitudinal privind îmbătrânirea şi în Studiul american privind sănătatea şi pensionarea. Oamenii de ştiinţă nu au descoperit diferenţe majore între Marea Britanie şi SUA în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, însă au constatat că situaţia materială a subiecţilor a avut o influenţă semnificativă asupra numărului de ani trăiţi fără dizabilităţi.

După 50 de ani, cei mai înstăriţi bărbaţi din Anglia şi SUA au trăit în jur de 31 de ani având o stare bună de sănătate, comparativ cu aproximativ 22-23 de ani în cazul celor din grupul de bărbaţi cu o situaţie materială mai puţin bună. În ceea ce priveşte femeile înstărite din SUA şi Anglia, după 50 de ani acestea au trăit în jur de 33 de ani având o stare bună de sănătate, spre deosebire de 24-25 de ani în cazul celor din grupul de femei cu o situaţie materială mai puţin bună, potrivit Agerpres. Diferența dintre cele două categorii sociale, în ani de viață, ar fi undeva la 9.

Echipa de cercetători, condusă de University College London (UCL), a concluzionat: ''Inegalităţile în speranţa de viaţă sănătoasă sunt prezente în ambele ţări, cu o magnitudine similară. În ambele ţări, eforturile de reducere a inegalităţilor în ceea ce priveşte sănătatea ar trebui să vizeze persoanele din grupurile socioeconomice defavorizate''.

''În timp ce speranţa de viaţă este un indicator util al sănătăţii, calitatea vieţii, pe măsură ce îmbătrânim este, de asemenea, crucială. Prin evaluarea speranţei de viaţă sănătoasă putem obţine o estimare a numărului de ani trăiţi având o sănătate favorabilă sau fără handicap'', a explicat doctor Paola Zaninotto, autoare principală a raportului UCL. Studiul a fost publicat în Journal of Gerontology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel