Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă

dieta-care-poate-reduce-riscul-de-alzheimer--indiferent-de-varsta_89545500

Aceasta este dieta care poate reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă. Face scut protector în jurul creierului

Schimbările alimentare sunt benefice chiar și la maturitate, potrivit unui studiu recent. Un nou studiu realizat de University of Hawaiʻi Cancer Center arată că persoanele care urmează dieta MIND au un risc mult mai mic de a dezvolta Alzheimer sau alte forme de demență, chiar dacă adoptă aceste obiceiuri alimentare sănătoase abia la vârsta adultă.

Ce este dieta MIND?

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) combină elemente din dieta mediteraneană și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Aceasta pune accent pe alimentele care susțin sănătatea creierului, precum legumele cu frunze verzi, fructele de pădure, nucile și uleiul de măsline.

Studiul s-a bazat pe datele a aproape 93.000 de adulți din Statele Unite, participanți în cadrul Multiethnic Cohort (MEC), o cercetare majoră realizată de University of Hawaiʻi Cancer Center împreună cu University of Southern California.

"Rezultatele noastre confirmă că tiparele alimentare sănătoase adoptate în a doua parte a vieții și îmbunătățirea acestora în timp pot preveni Alzheimerul și alte forme de demență", a declarat Song-Yi Park, profesor la Programul de Științe ale Populației din Pacific din cadrul UH Cancer Center și autor principal al studiului, potrivit SciTechDaily.

Beneficii majore prin îmbunătățirea dietei în timp

La începutul studiului, participanții aveau între 45 și 75 de ani. În anii următori, peste 21.000 dintre ei au dezvoltat demență. Cei care au urmat dieta MIND cu mai multă consecvență pe parcursul unei perioade de 10 ani au avut un risc cu 25% mai mic de a dezvolta demență, comparativ cu cei care s-au abătut de la această dietă.

"Mesajul-cheie este unul încurajator. Nu este niciodată prea târziu să faci schimbări. Consumul de alimente pe bază de plante, bogate în nutrienți-chiar și mai târziu în viață-poate proteja creierul", a subliniat Park.

Diferențe în funcție de rasă și etnie

Cercetătorii au remarcat că legătura dintre dietă și reducerea riscului de demență variază în funcție de rasă și etnie. Beneficiile cele mai evidente au fost observate în rândul participanților afro-americani, latino și al celor albi, însă nu și în rândul nativilor hawaieni sau asiaticilor americani.

"Am constatat că relația protectivă dintre dieta sănătoasă și demență a fost mai pronunțată în rândul afro-americanilor, latino și albilor, în timp ce în rândul asiaticilor americani nu a fost la fel de evidentă, iar la nativii hawaieni efectul a fost mai slab", a explicat Park.

Un studiu cu implicații majore

Directorul UH Cancer Center, Naoto T. Ueno, a subliniat valoarea acestui studiu.

"Această cercetare subliniază puterea bazelor de date extinse și a studiilor generate de cercetătorii noștri. Rezultatele oferă atât îndrumare, cât și speranță", a spus Naoto T. Ueno.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250