Ochelari de înaltă tehnologie, realizați de un cuplu pentru ca fiul lor să se poată descurca

DCMedical Team |
Data publicării:
Toxoplasmoza oculară este o infecție fără remediu
Toxoplasmoza oculară este o infecție fără remediu

Un cuplu din Spania a dezvoltat o pereche de ochelari de înaltă tehnologie pentru ca fiul lor, care suferă de deficienţe de vedere, să se poată descurca singur. Inovaţia a fost prezentată la salonul mondial al tehnologiei mobile MWC Barcelona.

Cei doi părinți se plâng că nu exista nimic asemănător pe piaţă. „Persoanele cu deficienţe de vedere nu au decât bastoane şi câini ghizi pentru a-i ajuta să se deplaseze. Nimic altceva", a declarat Jaume Puig, inginer electrician din Spania, pentru surse citate de Agerpres. Împreună cu soţia sa, Constanza Lucero, care este medic, el a creat în 2017 compania Biel Glasses, care poartă numele fiului lor, însă ochelarii au fost dezvoltaţi abia în acest an.

După a doua aniversare a fiului lor, părinţii au început să îşi facă griji cu privire la faptul că băieţelul cădea frecvent şi avea dificultăţi la urcarea scărilor.

Biel a fost diagnosticat în cele din urmă cu deficienţă vizuală cauzată, în cazul său, de o problemă la nivelul nervului optic, o problemă mult mai frecventă decât orbirea şi care face ca fiecare activitate zilnică să fie o provocare.

Această problemă de sănătate nu poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor sau a intervenţiilor chirurgicale şi, până în prezent, nu a fost concepută nicio tehnologie care să ajute persoanele diagnosticate.

Dispozitivul imaginat de Biel Glasses arată precum ochelarii de realitate virtuală sau de jocuri video.

Acesta utilizează vederea 3D, inteligenţa artificială şi realitatea augmentată pentru a suprapune text, imagini sau videoclipuri peste imaginea reală, astfel încât persoana să poată detecta obstacole sau să citească semne de pe stradă, spre exemplu.

"Ne-am gândit că putem folosi aceste tehnologii pentru a-l ajuta pe Biel să vadă, să profite de vederea de care dispune pentru a putea fi mai independent şi, mai presus de toate, pentru a rezolva problemele lui legate de deplasare", a spus Puig, în vârstă de 52 de ani, în cadrul salonului de la Barcelona.

"Nu-l putem vindeca, de acord, dar putem să îl ajutăm", a adăugat el.

Pentru a pune la punct dispozitivul a fost necesară o investiţie de 900.000 de euro. Cuplul a folosit 65.000 de euro din economii, iar restul sumei a fost colectată de la instituţiile publice şi prin platformele de crowdfunding.
Proiectul a fost realizat în colaborare cu o echipă de ingineri şi medici, inclusiv unul dintre cei mai importanţi specialişti spanioli în vederea slabă.
Produsul, aprobat de Uniunea Europeană, urmează să fie comercializat anul acesta în Spania şi Danemarca.

Ochelarii, care trebuie adaptaţi la nevoile utilizatorului lor, costă 4.900 de euro.

Jaume Puig speră să poată integra în versiunile viitoare o funcţie de activare cu ajutorul vocii şi un sistem de navigare prin intermediul Google Maps. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel