Simți că țelina, varza sau broccoli au un gust prea amar? Risc mai mic de infectare cu COVID-19

Un studiu sugerează că receptorii de pe limba noastră care ne permit să simțim aromele amare (mai mult sau mai puțin) sunt, de asemenea, legate de vulnerabilitatea la infecții respiratorii, cum ar fi COVID-19. „Super-degustătorii”, indivizi care sunt prea sensibili la anumiți compuși amari, ar avea, așadar, un risc mai mic de infectare cu coronavirus. 

O legătură ciudată și totuși evidențiată într-un studiu recent realizat de cercetătorii de la Baton Rouge General Medical Center din Louisiana spune că unele alimente prea amare pot evidenția dacă există pericolul de a te infecta cu SARS-COV-2. Munca lor, publicată în revista medicală JAMA Network Open și transmisă de „National Geographic”, indică faptul că persoanele care nu suportă gustul amar, precum cel de broccoli, țelină sau varză, sunt probabil „super-degustători” - oameni care sunt foarte sensibili la gustul amar și că există o corelație cu gravitatea infecției COVID-19.

Aceste persoane nu numai că ar fi mai puțin susceptibile de a contracta COVID-19 decât persoanele care nu se simt dezgustate de arome amare, dar și mai puțin probabil să ajungă spitalizate din cauza infecției. În plus, „super-degustătorii” din acest studiu au prezentat simptome ale COVID-19 timp de aproximativ 5 zile, comparativ cu o medie de 23 de zile pentru ceilalți participanți. Cercetătorii nu înțeleg exact de ce sau cum afectează gustul riscul de COVID-19 , dar au stabilit o teorie. Și anume că receptorii gustului amar, dintre care unul numit „T2R38”, se găsesc în papilele gustative.

„Când T2R38 este stimulat, acesta reacționează prin producerea de oxid nitric pentru a ajuta la distrugerea sau prevenirea replicării ulterioare a virușilor în mucoasa respiratorie, care este un punct de intrare pentru viruși, inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19", explică doctorul Henry Barham, care a condus studiul.

Studiul a implicat aproape 2.000 de persoane (vârsta medie de 46 de ani), a căror capacitate gustativă a fost testată folosind benzi de hârtie și împărțită în trei grupuri: non-degustători, super-degustători și degustători.

Non-degustatorii sunt persoane care nu pot detecta deloc anumite arome amare, în timp ce „super-degustătorii” sunt extrem de sensibili la amărăciune și pot detecta niveluri extrem de scăzute. În timpul studiului, 266 de participanți au fost testați pozitiv pentru COVID-19 și se dovedește că non-degustătorii au fost mult mai susceptibili de a fi infectați și mai probabil să aibă simtome severe de COVID-19. În schimb, cei care au experimentat o intensitate mai mare a gusturilor amare (super-degustători) au reprezentat 5,6% dintre pacienții infectați, sugerând o protecție imunitară înnăscută îmbunătățită.

Prin urmare, cercetătorii speculează că această legătură ar putea explica de ce copiii suferă de simptome mai puțin severe atunci când sunt infectați: numărul receptorilor gustativi scade odată cu vârsta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel