Un motiv în plus să mănânci murături și alte alimente fermentate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Castravetele e bogat în nutrienți și antioxidanți. Foto: Pixabay
Castravetele e bogat în nutrienți și antioxidanți. Foto: Pixabay

Cercetătorii susțin, într-un studiu preliminar, că o dietă alimentară pe bază de alimente fermentate crește diversitatea microbiomului intestinal și scade markerii inflamației, ceea ce nu face o dietă pe bază de fibre.

Cercetătorii au arătat că microbiomul intestinal este legat de starea generală de sănătate și că dieta poate modifica microbiomul.

Într-un studiu preliminar recent, realizat la scară mică, cercetătorii au comparat efectele a două diete asupra microbiomului intestinal. Au descoperit că o dietă alimentară fermentată a crescut diversitatea microbiomului intestinal și a scăzut markerii inflamației. În schimb, participanții care au consumat o dietă bogată în fibre nu au văzut o creștere a diversității microbiomului intestinal.

Cercetătorii au arătat că microbiomul intestinal joacă un rol important în sănătate. Componența acestuia poate afecta dezvoltarea multor boli cronice netransmisibile, cum ar fi tulburările gastrointestinale, bolile metabolice și unele tipuri de cancer. Dacă mai mulți oameni ar avea un microbiom intestinal sănătos, acest lucru ar putea contribui la reducerea bolilor cronice netransmisibile. OMS susține că aceste boli reprezintă 71% sursă de încredere a deceselor din întreaga lume în fiecare an.

După analiza datelor, cercetătorii au descoperit că diversitatea microbiomilor intestinali a participanților care erau la dieta alimentelor fermentate a crescut semnificativ. ”Aceasta este o constatare uimitoare. Acesta oferă unul dintre primele exemple ale modului în care o simplă schimbare a dietei poate remodela în mod reproductibil microbiota într-o cohortă de adulți sănătoși”, consideră dr. Justin Sonnenburg, profesor asociat de Microbiologie și Imunologie la Universitatea Stanford, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pentru persoanele care urmau o dietă alimentară fermentată, 19 proteine ​​inflamatorii au scăzut și patru tipuri de celule imune au activat mai puțin.

În schimb, participanții la dieta cu fibre nu au văzut modificări ale diversității microbiomului intestinal și nici o scădere a celor 19 proteine ​​inflamatorii. ”Dietele vizate de microbiotă pot schimba starea imunitară, oferind o cale promițătoare pentru scăderea inflamației la adulții sănătoși. (...) Această constatare a fost consecventă la toți participanții la studiu care au fost repartizați în grupul de alimente fermentate superioare”, a declarat prof. univ. Dr. Christopher Gardner, un alt autor al studiului, și director de studii nutriționale la Stanford Prevention Research Center, potrivit Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel