1 Martie: tradiții și obiceiuri de Mărțișor

Dana Lascu |
Data publicării:
Marțișor. Foto: Pixabay
Marțișor. Foto: Pixabay

Mărțișorul este un simbol al primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Oferit tradițional de 1 Martie, este de regulă un obiect micuț, legat cu un șnur alb și roșu, împletit. Iată ce simbolizează el și cât tip trebuie să îl porți: 

Ziua de 1 Martie aduce cu ea un foarte frumos obicei de primăvară, numit mărțișor. Acesta este de obicei un obiect micuț, care este prins cu un șnur din firme albe și roșii împletite. Mărțișorul, care este este un simbol al primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară, poartă noroc și se poată pentru a fi sănătos și curat, tot timpul anului. 

Legende ale mărțișorului

O primă legendă spune că că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul nostru a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii. Aceștia ar fi fost primele mărțișoare, notează traditii-superstitii.ro.

O a doua legendă spune că Primăvara, care se plimba la marginea unui păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Pentru că a făcut asta, Primăvara a fost pedepsită de Iarna rea și necruțătoare, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, Primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele ei s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit la viață, iar Primăvara a învins Iarna, mai arată sursa citată.

De asemenea, se spune că șnurul mărțișorului ar fi fost tors chiar de Baba Dochia pe când urca cu oile la munte. Simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor care se scurg dintr-un an. 

Nu se știe exact când a apărut tradiția mărțișorului, dar se estimează că ar fi veche de sute de ani. Fiind un obicei atât de frumos, a fost însă împrumutat și de vecinii noștri bulgari și moldoveni.

Obiceiuri și tradiții în toate colțurile țării

În prima zi a primăverii, în unele zone din țară, părinții leagă cu un șnur alb-roșu la gâtul sau la mâna copiilor lor câte un bănuț de argint, ori de aur. 

Unii copii poartă mărțișorul 12 zile la gât, apoi îl leagă de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi merge bine (înverzește, apoi înflorește și ulterior face fructe) se crede că și copilului îi va merge bine. 

În alte zone, mărțișorul se poartă până când întâlnești primul pom înflorit. Atunci îl dai jos și îl legi de crengile acestuia. 

În alte părți, mărțișorul se poată până când se întorc berzele și câbd le vezi trebuie să zici: „Na-ți negrețele și dă-mi albețele!”

În Bucovina, bărbații care nu sunt căsătoriți sunt cei care primesc și poartă mărțișoare, pentru a-i proteja și pentru a le aduce noroc în găsirea jumătății. 
În zilele noastre mărțișorul se primește de la o persoană dragă. Se poartă pe toată luna martie, după care se leagă într-un pom înflorit care să fie roditor. Se spune că dacă îți vei pune o dorință atunci când legi mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini dacă pomul va rodi.

În zona Transilvaniei, însă, mărțișoarele purtate trebuie să fie agățate la uși și fereste pentru ca norocul să intre în casă, iar ghinionul să fugă din gospodărie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel