10 motive pentru care-ți cade părul. Ce afecțiuni poți avea și când e cazul să mergi la doctor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mătreața
Mătreața

De la anumite medicamente, până la deficiențe de minerale și alte zeci de afecțiuni, sunt multe motive pentru care îți cade părul. Iată 10 cele mai frecvente dintre ele: 

Ai constatat că de fiecare dată când faci baie aduni un șomoiog de păr căzut? Sau deși te-ai periat, multe fire de păr îți cad pe haine? Ei, bine, părul cade din mai multe otive, unele dinre ele fiind grave: 

1) Anumite medicamente

Aruncați o privire pe efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați - căderea părului poate fi pe listă. Exemple de astfel de medicamente includ diluanți ai sângelui, medicamente pentru acnee bogate în vitamina A, steroizi anabolizanți sau medicamente pentru artrită, depresie, gută, probleme cardiace sau hipertensiune arterială. Și nu contează dacă sunteți bărbat sau femeie. Și anticoncepționalele, mai precis contraceptivele orale, implanturile, injecțiile, inelele vaginale și plasturii, pot declanșa căderea părului, mai ales dacă aveți o istorie în familie de astfel de manifestări. Medicul dvs. ar putea să vă recomande o opțiune non-hormonală pentru a împiedica o sarcină și care vă poate ajuta să vă păstrați șuvițele. Sau nu numai când luați anticoncepționale puteți avea probleme cu căderea părului, ci și când renunțați la ele. Veți observa probabil o ameliorare după câteva săptămâni sau luni de la renunțarea la contraceptive.

2) Sarcina și nașterea

Când este însărcinată, modificările hormonale care survin în corpul unei femei îi împiedică părul să cadă în mod natural, adică atât de des pe cât se întâmplă în mod normal. Asta îl face să pară mai gros și mai plin de farmec în perioada sarcinii. Radiați, nu?! După ce nașteți, însă, pierdeți părul suplimentar păstrat pe măsură ce hormonii se modifică din nou. Problema cu căderea părului ar trebui însă să dispară la 3 - 6 luni după naștere. Dacă nu, mergeți la doctor!

3) Nu aveți suficient fier în organism

Fierul vă ajută să vă păstrați sănătatea părului. Când nivelul lui scade, cade și părul. Sunt și alte indicii că lipsa de fier e de vină pentru căderea părului. Spre exemplu, deficiența de fier face unghiile fragile, pielea galbenă sau palidă, apar probleme de respirație, slăbiciune și ritmul rapid al inimii. Consultați un medic!

4) Sunteți stresat / stresată

Uneori, „doze” mari de stres pot face ca sistemul imunitar al organismului să se dea peste cap și să atace foliculii de păr. Îngrijorările și anxietatea vă pot întrerupe, de asemenea, creșterea părului, ceea ce face ca părul să cadă atunci când vă periați.

5) Aport scăzut de proteine

Un organism care are prea puține proteine găsește o modalitate de a „conserva” ce are, de unde poate, și asta include oprirea creșterii părului. La 2 până la 3 luni după ce acest mecanism de conservare este declanșat, părul începe să cadă. Dieta sănătoasă și echilibrată, e cheia. Adăugând mai multă carne, ouă, pește, nuci (în general fructe cu coajă lemnoasă), semințe și fasole la mesele voastre, ridicați nivelul de proteine din organism și opriți căderea părului.

6) Coafura

Utilizarea zilnică a uscătoarelor de păr (feon-ul), a plăcilor pentru păr și a periilor care încălzesc și ondulează, usucă foliculii și firul de păr și duc la ruperea și căderea sa. Decolorarea, vopseaua, fixativele și spumele de păr pot face același lucru.

7) Simptom pentru zeci de afecțiuni

Căderea părului poate fi un simptom pentru mai mult de 30 de boli, incluzând aici sindromul ovarului polichistic, viermii pe scalp (pecingine), tulburări tiroidiene și boli autoimune. De asemenea, poate să vă cadă părul atunci când aveți gripă, febră mare sau o infecție. Cel mai bine este să consultați un medic ca să vedeți exact care e problema! Și modificările hormonale pot determina căderea părului. Ar trebui să dispară după aproximativ 6 luni. Dar dacă observați că aveți doar porțiuni unde cheliți, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți o afecțiune specific feminină, care se tratează.

8) Fumați

Părul nu este imun la deteriorarea cauzată de fumat. Toxinele din fumul de țigară pot să afecteze foliculii de păr, să împiedice părul să crească și să-l facă să cadă.

9) Trageți de păr

Tulburarea de smulgere a părului sau Tricotilomania este o afecțiune psihică care vă face să vreți să vă smulgeți părul de pe cap. Poate fi greu să vă opriți, chiar și atunci când observați că apar pete chele. Unii își smulg și genele și sprâncenele.

10) Aveți o tulburare de alimentație

Atât anorexia (să nu mănânci suficient), cât și bulimia (vomitarea după ce mâncați) pot face ca părul să cadă, deoarece organismul nu primește substanțele nutritive de care are nevoie pentru a-l crește și a-l menține sănătos. Acestea sunt tulburări mintale. Pacienții trebuie să fie tratați de o echipă de profesioniști în domeniul sănătății mintale, dieteticieni și alți specialiști medicali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel