33.000 de români au renuntat la vaccinarea cu AstraZeneca. Dr Gheorghiță: mai mulți s-au programat decât au renunțat la acest vaccin

Florina Pop / 16 Martie 2021 / 14:56

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat, într-o conferință, că trebuie acordat credit Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care recomandă vaccinarea cu serul AstraZeneca. 

Circa 33.000 de români, programați pentru vaccinare cu serul AstraZeneca, s-au reprogramat, a anunțat marți, 16 martie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID.

”În ceea ce privește numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare. Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare, unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere din peste 100.000 câte erau disponibile la sfârșitul acestui weekend. Ca atare, deși și-au anulat programări un număr mare de persoane, în același timp, un număr mai mare și-au făcut programări pe aceste centre”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, acum sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I de vaccin AstraZeneca și aproximativ 419.000 pentru cea de-a doua doză.

Medicul Gheorghiță a ținut să sublinieze că ”beneficiile, la acest moment, depășesc riscurile”. ”Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate. (...) Ca nivel de frecvență, vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvența anticipată la nivel populațional în condiții bazale la populație unde aceste evenimente au o frecvență anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Doctorul a mai amintit că EMA și OMS reevaluează toate datele colectate și raportate la nivel european, iar joi, 18 martie, ”se așteaptă o clarificare a tuturor datelor de siguranță”.

”Pot să vă spun că decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu vaccin de la AstraZenecea a fost una extrem de dificilă.

Poate a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm. Cred că cea mai ușoară decizie ar fi fost cea în care să zicem stop, ne oprim și noi. Însă, trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării ținând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni care sunt diagnosticați zi de zi, oameni care ajung în spital, în secția de terapie și, din păcate, parte din ei își pierd viață. Acestea ar fi, pe de o parte, beneficiile și lucrurile la care noi ne-am gândit. 

Pe de altă parte, riscurile sunt cele legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european care, repet, nu au o frecvență mai mare decât cea care se anticipează în rândul populației generale

Cred că în continuare trebuie să acordăm credit EMA care a precizat în cursul zilei de ieri, cât se poate de clar, că beneficiile depășesc riscurile, că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între acele evenimente și vaccinare”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy