Amendamentele FASMR au fost acceptate de Parlamentul României. Criza rezidențiatului ia sfârșit

Rezidentiat
Rezidentiat

FASMR anunță că amendamentele propuse Camerei Deputaților au trecut cu succes de comisie, au fost votate și adoptate în Plen.

Federația Asociațiilor Studenților din Medicină din România anunță într-un comunicat remis presei că situația crizei rezidențiatului este aproape de final.

Alte amendamente importante propuse de FASMR adoptate de către parlament atăzi:

"Cifra de școlarizare va fi egală cu numărul de locuri reprezentând numărul de absolvenți ai promoției(locurile=nr de absolvenți), cumulat cu numărul de posturi(posturi=extra, peste numărul de absolvenți). Ba mai mult, în cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat.
Al doilea amendament propus nu a trecut întocmai, ci sub actuala formă: Ministerul Sănătății organizeaza admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății. În concluzie rezidențiatul e organizat de MS și examenul este unic!
Și al treilea amendament important se referă la plata gărzilor tinerilor rezidenți. Acesta spune că orele suplimentare de gardă efectuate de rezidenti peste orele normate se remunerează conform încadrării salariale existente.
Astfel, examenul rămâne CENTRALIZAT și toți cei promovați vor putea fi integrați pe piața muncii, asigurând dreptul acestora la continuarea parcursului academic. Mai mult decât atât, ultimul amendament propus de noi creează premisele plății gărzilor pentru tinerii rezidenți", se arată într-un comunicat de presa.

Reprezentații FASMR spun că legea propusă în parlament ce permite organizarea rezidențiatului în acest an a fost adoptată;
"Următoarele etape sunt promulgarea legii de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. În urma publicării și ajustării calendarului de către Ministrul Sănătății, examenul se va derula în acest an. Practic, aleșii au eliminat necesitatea semnăturii ministrului Educației. Ordinele necesare pentru organizarea și desfășurarea examenului vor putea fi semnate numai de ministrul Sănătății, indiferent dacă acesta este demis sau interimar.
Numărul de locuri și posturi din acest an va fi reconfirmat în perioada imediat următoare de către Ministerul Sănătății", transmite FASMR

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel