Amprenta tehnologiei în medicină

Editor Team |
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
  • Foto: Pexels.com
  • Foto: Pexels.com

Trăim în secolul în care tehnologia și-a întins brațele în toate domeniile. Medicina este și ea un domeniu în care și-a lăsat amprenta. Foarte multe inovații sunt introduse în acest domeniu și tot mai multe urmează să fie la îndemâna medicilor și a pacienților. Acestea vor facilita determinarea bolilor încă din faze incipiente și vor ușura corespondența dintre medic și pacient. 

Foarte multe gadgeturi ajută zilnic atât oamenii obișnuiți cât și pe cei din domeniul medical. O parte dintre acestea le putem folosi fără asistență medicală. Totuși, cu toate că avem acces la aceste accesorii și le putem folosi pentru a ne face viața mai bună, noi nu ni le întrebuințăm pe deplin.

Inovații și gadgeturi medicale

  • Brățara fitness este un accesoriu care se poartă pe mână aproape ca oricare altul, singura diferență fiind faptul că este inteligentă. Aceasta monitorizează activitatea organismului atât ziua cât și noaptea. Pentru persoanele sportive brățara arată progresul a ceea ce fac, iar pe cei care sunt la început îi ajută să vadă în ce stadiu al evoluției au ajuns. Trimite notificări în cazul în care există o perioadă mai mare de sedentarism precum și de la aplicațiile folosite zilnic. De exemplu poți să primești alerte atât despre ultimele noutăți apărute de la jocurile tale preferate de păcănele online NetBet cât și despre vreme ca să știi cum să te îmbraci când ieși la alergare. 
  • AI (Inteligența Artificială) a fost considerată o amenințare pentru omenire, dar acum este parte a vieții zilnice. Ajută la analiza imagistică dar și la triajul pacienților. Aceasta ajută medicii să ia decizii mai rapide și cu o acuratețe mai mare. Unele instrumente medicale au anumiți algoritmi care au capacitatea de a evidenția zonele mai afectate ale pacienților prin evidențierea lor.
  • Roboții care îi ajută pe specialiști să efectueze operații mai exacte și mai rapide, iar pe pacienți să aibă o recuperare mai eficientă cu mai puține dureri. Protezele robotice sunt în plan pentru a putea reda pacienților funcțiile motorii la capacitate maximă. Acestea sunt controlate 100% de creier și vor fi de ajutor persoanelor cu dizabilități.
  • Printarea 3D mai are anumite capitole ce trebuiesc puse la punct, dar au ajutat foarte mult oamenii de știință. Simplul fapt că se pot crea replici care imită foarte bine structura anatomică e o îmbunătățire enormă față de tradiționalele imagini 2D.
  • Telemedicina constă în comunicarea între medic și pacient cu ajutorul tehnologiei și telecomunicațiilor, dar și asigurarea asistenței medicale fără ca pacientul să fie nevoit să se deplaseze la spital sau la cabinetul medical. Fără nevoia de a vizita spitalul se evită și supraaglomerarea și se rezolvă mai rapid fiecare problemă. Există o echipă medicală care, la nevoie poate fi dotată și cu echipament medical, merge acasă la pacient și culege date sau analize pe care medicul le interpretează și le trimite pacientului înapoi online. 

Foto: Pexels.com

  • Aplicații pentru smartphone există pentru orice. Dacă vrei nutriție ai aplicații care să-ți explice și povestească despre toate preparatele din lume. Sunt și unele care îți monitorizează somnul și bătăile inimii, altele te ajută să meditezi sau să te antrenezi și să menții un stil de viață echilibrat. Toate au scopul să te facă să te simți mai bine atât din punct de vedere fizic cât și psihic. 

Prin urmare, putem spune că tehnologia și medicina s-au împletit armonios împreună și ajută omenirea foarte mult prin ceea ce au de oferit fiecare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel