Capsula-balon care combate obezitatea. O înghiți și slăbești

DCMedical Team |
Data publicării:
Capsula si balonul in care se transforma. Foto: NTU
Capsula si balonul in care se transforma. Foto: NTU

Oamenii de știință au dezvoltat o capsulă-balon auto-gonflabil care ar putea ajuta în lupta împotriva obezității și ar putea fi o alternativă la actualele baloanele intragastrice. Pacientul înghite capsula, iar odată ce aceasta ajunge în stomac se umflă cu ajutorului unui magnet, dând astfel un sentiment de sațietate.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnologică Nanyang, Singapore (NTU Singapore) și de la Universitatea Națională pentru Sistemul de Sănătate (NUHS) au dezvoltat o capsulă-balon auto-gonflabil care ar putea fi utilizată pentru a trata pacienții cu obesitate.

Cum se umflă când ajunge în stomac

Numită EndoPil, capsula prototip conține un balon care poate fi auto-umflat cu un magnet portabil, odată ce este în stomac, inducând astfel un sentiment de sațietate. Mecanismul său de umflare activat magnetic produce o reacție între un acid inofensiv și o sare stocată în capsulă, care produce dioxid de carbon pentru a umple balonul. Conceptul din spatele capsulei este ca aceasta să fie ingerată pe cale orală, deși studiile care utilizează această cale de administrare nu au început încă.

Concepută de o echipă condusă de profesorul Louis Phee, decanul de inginerie al NTU și de profesorul Lawrence Ho, inginer-clinician la NUHS, o astfel de capsulă de scădere în greutate cu auto-umflare administrată pe cale orală ar putea reprezenta o alternativă non-invazivă pentru a aborda creșterea globală epidemică a obezității.

Astăzi, pacienții cu obezitate moderată și cei care sunt prea bolnavi pentru a suferi o intervenție chirurgicală pot opta pentru balonul intragastric, o intervenție stabilă pentru slăbire care presupune introducerea în stomac, prin endoscopie și sub sedare, a unui balon. Acesta se elimină șase luni mai târziu prin aceeași procedură. Ca urmare, nu toți pacienții au această opțiune, deoarece balonul trebuie introdus în stomac prin endoscopie și sub sedare.

Baloanele intragastrice, reacții adverse

Este, de asemenea, obișnuit pentru pacienții care optează pentru balonul intragastric să experimenteze greață și vărsături, până la 20% dintre ei necesitând eliminarea timpurie a balonului din cauza intoleranței. Stomacul poate, de asemenea, să se obișnuiască cu plasarea prelungită a balonului în interior, determinând balonul să fie mai puțin eficient pentru slăbire.

Noua capsulă-balon de slăbit realizată în Singapore, concepută pentru a fi luată cu un pahar de apă, ar putea depăși aceste limitări.

Viabilitatea EndoPil a fost testată mai întâi într-un studiu preclinic, în care un prototip mai mare a fost introdus într-un porc. Constatările, publicate într-un supliment al revistei științifice Gastroenterologie (Gastroenterology), au arătat că porcul cu capsula umflată din stomac a pierdut 1,5 kg o săptămână mai târziu, în timp ce un grup de control de cinci porci a câștigat în greutate.

Anul trecut, echipa a testat capsula pe un voluntar sănătos, pacient din Singapore, căruia capsula i-a fost introdusă în stomac printr-un endoscop. Balonul a fost umflat cu succes în stomac, fără disconfort sau rănire cauzată de umflare.

Cele mai recente descoperiri vor fi prezentate luna viitoare la o conferință plenară în cadrul Săptămânii Bolilor Digestive 2019, de la San Diego, cea mai mare adunare a medicilor și cercetătorilor din domeniul gastroenterologiei, hepatologiei, endoscopiei și chirurgiei gastrointestinale.

Cum se dezumflă

În prezent, capsula trebuie dezumflată magnetic. Echipa lucrează acum la un mecanism natural de decompresie pentru capsulă, precum și la reducerea dimensiunilor sale.

Profesorul Louis Phee a declarat că: „Principalul avantaj al EndoPil este simplitatea administrării. Ai nevoie de un pahar cu apă care să o ajute să coboare și un magnet care să o activeze. Încercăm acum să reducem dimensiunea prototipului și să îl îmbunătățim cu un mecanism natural de decompresie anticipând că astfel de caracteristici vor ajuta capsula să obțină o acceptare pe scară largă și să beneficieze de ea pacienții cu obezitate și boli metabolice".

Profesorul Lawrence Ho a spus: „Mărimea compactă a EndoPil și simpla activare a acesteia cu ajutorul unui magnet extern portabil ar putea deschide calea pentru o alternativă care ar putea fi administrată de medici chiar și în ambulatoriu sau în cabinetele de îngrijire primară. Asta se va traduce în micșorarea cazurilor ncare necesită internare și reducerea costurilor pentru pacienți și sistemul de sănătate".

Fiecare capsulă ar trebui îndepărtată în termen de o lună, permițând astfel cicluri mai scurte de tratament care să garanteze că stomacul nu se obișnuiește cu prezența balonului. Deoarece efectul ocupant al spațiului în stomac este realizat treptat, pot fi evitate efectele secundare datorate umflării bruște, cum ar fi vărsăturile și disconfortul.

Echipa lucrează acum la programarea capsulei pentru biodegradare și dezumflare după un interval de timp stabilit, înainte de a fi expulzat de sistemul digestiv al organismului. Aceasta include încorporarea unui dop de dezumflare la capătul capsulei, care poate fi dizolvat de acidul gastric, permițând scurgerea dioxidului de carbon. În caz de urgență, balonul poate fi dezumflat prin comandă, cu un magnet exterior.

Cum funcționează noua capsulă

Măsurând 3 cm lungime pe 1 cm lățime, EndoPil are o carcasă exterioară de gelatină care conține un balon dezumflat, o supapă de umflare cu un magnet atașat, un acid inofensiv și o sare stocată în compartimente separate într-o capsulă interioară.

Concepută pentru a fi înghițită cu un pahar de apă, capsula intră în stomac, unde acidul se declanșează deschizând carcasa exterioară de gelatină a capsulei. Poziția sa în stomac este confirmată de un senzor magnetic, un magnet exterior cu diametrul de 5 cm este folosit pentru a atrage magnetul atașat la supapa de umflare, deschizând-o. Acest mecanism evită umflarea prematură a dispozitivului în esofag sau umflarea întârziată, după ce intră în intestinul subțire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel