Ce fel de ulei se folosește la prăjit. Care este diferența dintre a căli și a prăji alimentele. Wasim Nazer: Se arde foarte repede

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
ulei - FOTO: Freepik@ Addictive Stock
ulei - FOTO: Freepik@ Addictive Stock

Ce fel de ulei se folosește la prăjit și de ce este important acest lucru. Dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, ne-a explicat și care este, de fapt, diferența dintre a căli și a prăji alimentele 

Atât călirea, cât și prăjirea sunt tehnici culinare care implică gătirea alimentelor în ulei sau grăsime fierbinte. Tipul de ulei folosit pentru a prăji alimentele este important din mai multe motive.

Diferite tipuri de uleiuri au puncte de fumare diferite, adică temperaturile la care încep să fumege și să se descompună în compuși nocivi. Uleiurile cu un punct de fumare ridicat sunt preferate pentru prăjit deoarece pot rezista la temperaturi înalte fără a se descompune și a emana arome neplăcute sau substanțe toxice.

Unele uleiuri, precum uleiul de măsline extravirgin, au arome puternice și distincte care pot influența gustul final al alimentelor prăjite. Uleiurile neutre, cum ar fi uleiurile de floarea-soarelui, rapiță sau porumb, sunt preferate pentru prăjit, deoarece nu își impregnează aromele în alimente și permit altor arome să iasă în evidență.

Vezi și: Patru alimente care nu au ce căuta în frigider. Devin toxice și te pot omorî

Ce fel de ulei se folosește la prăjit

Dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola ce fel de ulei se folosește la prăjit. De asemenea, medicul a explicat și care este diferența dintre a căli și a prăji alimentele.

"Putem să călim în uleiul de măsline. Dacă prăjim nu e bine. Când călim nu ajung alimentele la o temperatură foarte ridicată. Când călim, temperatura nu ajunge la mai mult de 70-80 de grade, când prăjim, temperatura poate să ajungă și la 200-220 de grade. Atunci nu e bine. Uleiul de măsline nu suportă astfel de temperaturi. Se arde foarte repede. 

Vezi și: De ce să nu mănânci în dormitor. Cele cinci riscuri la care te expui

Când călim trebuie să folosim unt natural sau ulei de măsline. Când prăjim, nu e bine, dar folosim ulei de floarea soarelui", a explicat dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Uleiurile care sunt stabile la temperaturi ridicate și nu se oxidează sau se descompun rapid sunt preferate pentru prăjit. Oxidarea uleiurilor poate duce la formarea de compuși nocivi și la degenerarea calității uleiului.

În general, uleiurile vegetale cu un punct de fumare ridicat și o aromă neutră sunt cele mai potrivite pentru prăjit, deoarece oferă cea mai bună combinație între rezistență la temperaturi ridicate, gust neutru și impact minim asupra sănătății.

Vezi și: Produsul lactat care scade tensiunea arterială și întărește oasele. Reduce senzația de foame și nivelul de zahăr din sânge

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel