Ciorbă sau supă-cremă, în relația cu silueta. Bilic: Poate fi consumată ca fel unic la masa de prânz sau la cină

Sonia Baciu |
Data publicării:
ciorba sau supa. FOTO: Freepik @freepik
ciorba sau supa. FOTO: Freepik @freepik

Ciorbă sau supă-cremă, ambele au fost puse în cântar de nutriționistul Mihaela Bilic. Însă decizia finală aparține gustului fiecăruia.

Ciorbă sau supă-cremă, grea întrebare pentru iubitorii de ”zemuri”. Însă alegerea uneia dintre acestea, fie că vorbim de supă, ciorbă sau borș, în funcție de regiune, sau a supelor-cremă, un fel de ”2 în 1”, se face, de cele mai multe ori ”după gust”.

Nutriționistul Mihaela Bilic a ”făcut” lumină în privința conținutului nutrițional al ciorbei versus supa-cremă, astfel că acum puteți alege ”în cunoștință” de cauză legat de cât de mult sau puțin îngrașă felul principal, de odinioară, al românilor. Cât privește gustul, acesta depinde de fiecare cum îi place. 

”Ciorbă sau supă-cremă?

Cum se face frig afară, cum ne vine poftă de o ciorbă/supă caldă. Supa de pui cu tăiței de casă sau cu găluște este un adevărat medicament. Iar pentru gurmanzi și pofticioși sugerez o ciorbă de fasole cu afumătură sau un borș de perișoare dres cu smântână… greu de rezistat!

Ce relație este între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba/supa de umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Ce diferențe există între ciorbă și supă

”Există diferențe între ciorbă și supă”, se întreabă Mihaela Bilic, iar ”rezultatul” analizei sale este unul, numai bun de așezat la o porție de ceva bun.

Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se poate amesteca cu apa, ciorba poate fi degresată foarte ușor, fie când e caldă fie după ce s-a răcit.

Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol. Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei.

Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume/legumonoase băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi/rădăcinoase. Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt și/sau smântână…ori asta poate să fie o capcană pentru siluetă.

Din păcate făina încorporează grăsimea și nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere.

Una peste alta variantele se compensează: ciorba conține un pic de carne grasă, în schimb supa cremă are mai mult cartof sau smântână.

Ca și valoare energetică socotiți 150 cal pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi. Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp”, a mai scris nutriționistul, subliniind un lucru important. ”Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată ca fel unic la masa de prânz sau la cină… dietetică, echilibrată și foarte românească”.

Mihaela Bilic recomandă ciorba, dimineață, la prânz și seara: Nu veți greși făcând asta. Rezultatul e garantat

Oul prăjit corect nu înseamnă ca acesta să fie înecat în ulei. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit secretul oului prăjit în mod corect. Folosind un capac nu este nevoie de mult ulei. 

”Vreau să vă arăt cum se prăjește un ou. Secretul nu constă în ulei, ci în căldură. Când zic căldură, zic capac. Pun foarte puțin ulei cât să dea gustul. Nu trebuie să îl înecăm în ulei. Oul se coagulează prin căldură. Trebuie să punem capacul. Acesta este secretul.

Oul corect pregătit este cel care are albușul complet coagulat și gălbenușul moale, zemos. Nimănui nu îi place un ou care să aibă albușul care să nu fie complet gătit. Puneți capacul. În felul acesta nu aveți nevoie de mult ulei, nu se prăjește, ci doar se coagulează. Asta fac proteinele. La căldură se coagulează.

Focul nu trebuie să fie foarte mare. Chiar dacă punem uleiul în tigaie, acesta nu pătrunde prin moleculele din albuș. Dacă l-ați făcut cu mult ulei, tatonați-l la final cu un șervețel, pentru a elimina excesul”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel