CMR: consiliere pentru urmașii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19

Dana Lascu |
Data publicării:
documente
documente

Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunțat, marți, că oferă consiliere urmașilor personalului medical care a decedat în urma complicațiilor cauzate de infectarea cu noul coronavirus și COVID-19, după ce au fost identificate situații în care aceștia nu cunoșteau că beneficiază de anumite drepturi sau au întâmpinat dificultăți în dobândirea lor.

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția că Legea 56/2020 reglementează modalitățile de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 prin acordarea unor drepturi acestuia, precum și urmașilor celui decedat.

CMR a anunțat, într-un comunicat de presă, că va asigura asistența necesară celor interesați prin Comisia Economico-Socială a Consiliului Național și prin departamentul de resort.

Conform CMR, Legea 56/2020 prevede că urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de următoarele drepturi:

- dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

- pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 (1) la data decesului;

- dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea;

- scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Soția/soțul supraviețuitoare/supraviețuitor beneficiază de drepturile prevăzute de lege dacă nu se recăsătorește.

Conform actului normativ, de drepturile conferite de lege nu beneficiază personalul medical care a dobândit alte afecțiuni fizice și/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acțiuni medicale împotriva COVID-19, în situația în care acestea au survenit ca urmare a săvârșirii, cu intenție, a unei infracțiuni pedepsite potrivit legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel