Ministrul Costache: Am căzut de acord cu rectorii să debirocratizăm tot parcursul rezidentului

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Iaşi, că îşi doreşte să dispară birocraţia "care îndepărtează tinerii noştri atât de capabili de sistemul sanitar românesc".

 

Întrebat fiind ce măsuri poate lua în cazul absolvenţilor de medicină care aleg să facă rezidenţiatul în străinătate, dar ezită să se întoarcă în ţară pentru că nu este recunoscut, ministrul Sănătăţii a spus că îşi doreşte debirocratizarea, menţionând în acest sens că "sunt derapaje care nu trebuie permise", notează Agerpres. 

El a amintit şi de experienţa sa profesională după ce a absolvit în 1999 Facultatea de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa din Iaşi.

"M-am întors în România în 2013, în condiţiile în care absolvisem Facultatea de Medicină în '99 în Iaşi. Din 2001 am lucrat în Franţa, unde am făcut încă o dată rezidenţiatul. Am făcut rezidenţiatul în instituţii prestigioase din Toulouse şi Grenoble, în mod oficial ca şi rezident al statului francez, apoi ca medic specialist şi ulterior primar. Întorcându-mă în ţară cu diplomă de medic specialist, medic primar, membru al Colegiului Francez în specialitatea mea, a urmat o bătălie birocratică de aproximativ de şase luni pentru a reuşi să-mi echivalez nişte diplome europene", a relatat ministrul Sănătăţii.

Ulterior, Victor Costache a spus că nu îşi doreşte ca astfel de situaţii să se mai repete şi în alte cazuri.

"Îmi doresc ca acest lucru să nu se mai repete. Îmi doresc foarte mult o descentralizare a acestui fenomen. Am căzut de acord cu colegii mei, domnii rectori să lucrăm împreună, în primul rând să debirocratizăm tot parcursul rezidentului. Nu vreau să inventăm nimic. Vreau să preluăm modele europene care funcţionează deja. În Franţa, după cum ştiţi, au unul dintre cele mai bune sisteme de formare din Europa şi au sistemul sanitar cel mai evoluat, formarea rezidenţilor ajunge să fie şi este delegat la universităţi. Sper să vedem pe viitor că pe diploma de specialist care se dă la sfârşitul perioadei de rezidenţiat să apară şi numele universităţii în care a absolvit rezidentul, după cum apare pe diploma mea. Vă mărturisesc că în 12 ani cât am lucrat în Franţa, şi în anul în care am lucrat în Canada, nu am văzut niciodată sediul Ministerului Sănătăţii. Vă spun acest lucru pentru că îmi doresc ca şi la noi această birocraţie care îndepărtează tinerii noştri atât de capabili de sistemul sanitar românesc să dispară", a mai afirmat ministrul Victor Costache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel