Niki Lauda, problemele de sănătate care i s-au tras de la accidentul din 1976

Dana Lascu |
Data publicării:
Niki Lauda. Foto: Facebook/Fanpage
Niki Lauda. Foto: Facebook/Fanpage

Niki Lauda a fost una dintre legendele circuitului de Formula 1, câștigând trei titluri mondiale de-a lungul carierei. În 1976, în cursa de la germană Nürburgring Nordschleife a suferit un accident cumplit din care a scăpat cu viață „la mustață” cum se spune. Deși și-a revenit suprinzător, arsurile căpătate în acel accident i-au dat probleme grave de sănătate cu care s-a luptat toată viața.

Vestea că ieri, 20 mai, s-a stins din viață Niki Lauda a îndurerat familii circuitului de Formula 1. Legendă a curselor de mare viteză, austriacul era un model de perseverență. Deși viața i-a pus în cale numeroase piedici, se lupta mereu până în ultima secundă. Și-a înscris în palmaresc 25 de victorii de la 171 de grand-prix-uri și trei campionate mondiale la volanul mașinilor a două echipe diferite, Ferrari și McLaren. 

Cumplitul accident din 1976, când aproape că a ars de viu

Lauda, însă, s-a luptat și în afara circuitului, în viața personală, cu grave probleme de sănătate care par să fi pornit de la accidentul care putea să-i fie fatal, pe care l-a avut în 1976 (în anul de după ce câștigase primul său titlu mondial).

Atunci, pilotul de curse și-a izbit mașina Ferrari de parapeți, aceasta a luat instant foc, iar Lauda a rămas prins în cabină de pilotaj timp de 55 de secunde, suferind arsuri și inhalând vapori toxici.

A avut însă o recuperare uluitoare pentru acele vremuri, revenind pe pistă la numai 42 de zile după accident și reușind să termine sezonul 1976 pe locul al doilea, în spatele șoferului britanic James Hunt.

A luat din nou aurul, pentru Ferrari, în 1977 și s-a retras la sfârșitul sezonului 1979. Uluitor, însă, în 1984 s-a alăturat McLaren, iar în 1985 a devenit singurul pilot de Formula 1 care a câștigat vreodată un titlu după ce s-a întors de la „pensie".

De două ori transplant de rinichi

Pe lânga cicatrizarea facială distinctivă – pentru că refuzase cu obstinație să facă operații estetice pentru eliminare cicatricilor-, accidentul din 1976 i-a provocat lui Lauda o serie de probleme de sănătate pe termen lung.

În 1997 a făcut primul transplant de rinichi, dar câțiva ani mai târziu, organul i-au cedat. În 2005 a trecut printr-un nou transplant, de data aceasta fiind vorba de un rinichi primit de la tânăra stewardesa Birgit Wetzinger (care pe atunci avea doar 26 de ani, cu 30 mai puțin decât Lauda), cu care avea o relație romantică. Cei doi s-au căsătorit, de altfel, în 2008 și au avut împreună doi copii.

Niki Lauda a spus pentru F1i.com: „L-am întrebat pe fiul meu Lucas (din prima căsătorie, n.r.) dacă ar vrea să-mi doneze un rinichi un rinichi, dar testele au arătat că nu eram compatibi. (...) Birgit a spus că va face testul, dar am întrebat-o „de ce să-l faci?". Mi-a răspuns că „Vreau să-l fac pentru că te iubesc". N-am vrut, i-am spus că nu-mi va dona rinichiul niciodată pentru că eu sunt bolnav și o cunosc de 8 luni! Dar a făcut testul, și eram compatibili. Timp d etrei luni mi-a dat exact același răspuns: vreau să o fac pentru că te iubesc. Nu a fost niciodată speriată și nici n-a pus vreo întrebare, avea acea abordare de „o s-o fac!".

Transplant de plămâni, anul trecut

Acest al doilea transplant a fost un succes, dar anul trecut, în timp ce se afla într-o vacanță în Ibiza, Niki Lauda s-a simțit din nou rău. De data aceasta, nu mai putea să respire. S-a întors la Viena pentru a se trata de o inflamație la plămâni, dar medicii austrieci au decis să facă un transplant pulmonar de urgență, spunând că starea pilotului era una „extrem de critică".

„Fără transplant, speranța de viață în astfel de circumstanțe ar fi limitată la zile sau săptămâni", spunea, în august 2018, șeful Departamentului de Chirurgie Toracică de la AKH Viena, dr. Walter Klepetko, la două zile după operația de șase ore pe care o suportase Lauda.

În paranteză fie spus, dr. Walter Klepetko este cel care a realizat și transplanturile de plămni pentru pacienții români tratați în anii precedenți la AKH Viena.

Celebrul medic austriac era optimist, anul trecut, după transplantul făcut lui Niki. „În ultimele șapte zile, domnul Lauda a fost menținut în viață doar printr-o pompă", explica dr. Klepetko, urgența cu care s-a făcut transplantul.

Și Legenda circuitului de Formula 1 părea să fi depășit și această problemă cu bine. Dar în ianuarie anul curent, a fost internat din nou în spital, din cauza unei gripe. La câteva luni după asta, ieri, 20 mai, s-a stins din viață, „în pace", înconjurat de familie și prieteni.

„Era clar de ceva timp că nu puteam să-l readucem înapoi pe pistă de curse", a spus dr. Walter Klepetko, citat de Deutsche Welle. „Nu e nicio cauză a morții. A fost un proces lung și pacientul a plecat, la sfârșit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel