Pericolele aspartamului pentru diabetici

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Cetoacidoză diabetică
Cetoacidoză diabetică

A avea diabet înseamnă că trebuie să urmărești ceea ce mănânci și bei, pentru a menține nivelul glicemiei sub control. În plus, o parte din gestionarea diabetului presupune menținerea unei greutăți sănătoase. Pentru a obține ambele, este posibil să căutați produse cu un conținut scăzut de calorii, zahăr și carbohidrați, ceea ce înseamnă uneori consumul de produse făcute cu îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.

Pentru a reduce conținutul de zahăr și calorii, unele alimente și băuturi sunt făcute cu produse fabricate numite îndulcitori artificiali. Indulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul de masă și pot adăuga gust fără toate caloriile pe care le are zahărul de masă. Un îndulcitor popular este aspartamul, care este o combinație de doi aminoacizi - acid aspartic și fenilalanină. Deși au existat multe controverse cu privire la utilizarea acestuia, nu au existat studii clinice care să demonstreze că este nesigur sau că ar contribui la cancer, dureri de cap sau orice alt tip de boală, spune FamilyDoctor.org. Deoarece aspartamul conține fenilalanină, nu ar trebui să îl consumi dacă ai fenilcetonurie sau PKU, notează Livestrong.

Diabet și Aspartam

Au existat sugestii conform cărora diabeticii pot experimenta efecte adverse asupra sănătății din consumul de aspartam. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să susțină aceste afirmații. Se pare că aspartamul nu reprezintă o amenințare specifică pentru cei cu diabet, iar produsele făcute cu aspartam pot ajuta diabeticii să satisfacă pofta de dulce, fără a ingera prea multe calorii sau carbohidrați, potrivit Centrului pentru diabet zaharat Joslin.

Nivelurile zahărului din sânge

Carbohidrații sunt principalul tip de aliment care poate provoca vârfuri și scăderi ale nivelului de zahăr din sânge, astfel încât diabeticii trebuie să își limiteze aportul. Deoarece îndulcitorii artificiali nu conțin carbohidrați, nu au niciun efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, trebuie să se utilizeze prudență, deoarece produsele care conțin aspartam pot avea alte ingrediente care adaugă calorii sau carbohidrați, de aceea Asociația Americană pentru Diabet recomandă citirea cu atenție a etichetelor nutriționale.

Alimente fără zahăr

Deoarece îndulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul, nu conțin calorii, grăsimi sau carbohidrați, aceștia sunt menționați ca alimente gratuite pe sistemul de schimburi pentru planificarea meselor diabetice, relatează Universitatea din Arkansas. Multe alimente și băuturi care conțin aspartam, cum ar fi sucul, înghețata, bomboane și altele, nu sunt considerate alimente sănătoase, deci trebuie consumate cu moderație. Mâncărurile și băuturile cu îndulcitori artificiali, în timp ce sunt în siguranță, trebuie consumate doar ca un ocazional.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel