Persoanele născute primăvara şi vara au o probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Georgiana Ioniță / 19 dec 2019 / 15:33

Persoanele născute primăvara şi vara prezintă un risc uşor mai ridicat de deces prematur provocat de afecţiuni cardiovasculare, sugerează cercetătorii într-un nou studiu, potrivit Press Association.

 

Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), la care au participat 116.911 de femei, sugerează că cei născuţi în perioada martie-iulie prezintă o probabilitate cu circa 9% mai mare de a deceda în urma unor afecţiuni cardiovasculare în comparaţie cu cei născuţi în noiembrie, notează Agerpres.

Femeile, cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani la debutul studiului, au fost monitorizate în medie timp de 38 de ani.

În acest interval, s-au produs 8.360 de decese cauzate de boli cardiovasculare, printre care tulburări cardiace şi la nivelul vaselor de sânge.

În rândul persoanelor născute în aprilie au existat mai multe decese din cauze cardiovasculare decât în cazul celor născuţi în decembrie, în rândul cărora numărul deceselor a fost cel mai mic.

Descoperirile şi-au păstrat valabilitatea şi atunci când au fost luaţi în calcul factori susceptibili de a influenţa rezultatele - precum statutul socioeconomic al femeilor.

"Motivele pentru variaţiile riscului de boli cardiovasculare în funcţie de data de naştere nu sunt foarte bine înţelese, dar ar putea include expuneri prenatale şi postnatale precum: fluctuaţii sezoniere în ceea ce priveşte disponibilitatea nutriţională, cauze infecţioase şi inflamatorii, nivelul temperaturilor, nivelul de poluare atmosferică şi cantitatea de lumină solară disponibilă", a precizat echipa de cercetători, din care au făcut parte şi oameni de ştiinţă de la Facultatea de sănătate publică din cadrul Harvard.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy