Boli cardiovasculare. Calitatea somnului, strânsă legătură cu 'ucigașul tăcut'

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia
Insomnia

Tulburările de somn pot provoca ateroscleroza, care poate duce boli de inimă, arată un nou studiu.

Un studiu (link direct) publicat în PLOS Biology adaugă somnul de calitate slabă ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare. 

Acestea sunt primele cercetări care au asociat calitatea somnului, inflamația și ateroscleroza la om.  Factorii de risc stabiliți pentru bolile cardiovasculare la om includ dieta săracă, lipsa exercițiilor fizice, obezitatea, hipertensiunea arterială și fumatul.


Calitatea somnului și sănătatea inimii


Folosind modelarea statistică, cercetătorii au analizat datele de diagnosticare a mai mult de 1.600 de adulți de vârstă mijlocie și vârstnici, folosind un set de date național cunoscut sub numele de Studiul Multi-Etnic al Aterosclerozei.

Pentru a izola efectul calității somnului asupra sănătății inimii, studiul a controlat vârsta, etnia, sexul, indicele de masă corporală, tulburările de somn, tensiunea arterială și comportamentele cu risc ridicat, cum ar fi fumatul.

Cercetătorii au urmărit apoi rezultatele participanților la studiu, analizându-le testele de sânge, nivelul de calciu care pot măsura acumularea plăcii, precum și câteva măsuri diferite ale somnului, inclusiv somnul evaluat de ceasuri de mână pe parcursul unei săptămâni și o noapte într-un laborator de somn, unde le erau măsurate semnale de unde cerebrale electrice.

 

Rezultatele finale arată că există o legătură între calitatea slabă a somnului  și ateroscleroza, prin inflamația cronică. 


'UCIGAȘUL TĂCUT'


Potrivit autorilor studiului, ateroscleroza începe adesea la vârsta adultă timpurie dar, din păcate, acest proces trece în mare măsură neobservat până când acumularea plăcii, la vârsta mijlocie sau mai târziu, blochează brusc fluxul arterial de sânge către inimă, plămâni, creier și / sau alte organe, de unde și denumirea sa de „ ucigaș tăcut (silent killer)”.

 

 

Studiul integral, aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel