Difteria, de la primele semne la combaterea bolii. Cum este transmisă și ce se întâmplă în cazuri severe

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Difterie Foto: Freepik @stefamerpik
Difterie Foto: Freepik @stefamerpik

Află mai multe despre o infecție bacteriană periculoasă care poate provoca simptome variind de la dureri în gât și febră până la complicații severe

Difteria este o infecție cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Semnele și simptomele încep de obicei la 2 - 5 zile după expunere și variază de la ușoare la severe. Simptomele apar adesea treptat, începând cu dureri în gât și febră. În cazurile severe, bacteria produce o toxină care provoacă o pată groasă de culoare gri sau albă în partea din spate a gâtului.

Aceasta poate bloca căile respiratorii, îngreunând respirația sau înghițirea și poate crea o tuse lătrătoare. Gâtul se poate umfla în parte din cauza ganglionilor limfatici măriți.

De asemenea, toxina poate ajunge în fluxul sanguin, cauzând complicații care pot include inflamația și deteriorarea mușchiului cardiac, inflamarea nervilor, probleme renale și probleme de sângerare din cauza numărului scăzut de trombocite din sânge. Mușchii cardiaci afectați pot duce la o frecvență cardiacă anormală, iar inflamația nervilor poate duce la paralizie, conform Cleveland Clinic.

Tipuri

Difteria se prezintă sub două forme principale, cea respiratorie și cea cutanată:

- Difteria respiratorie clasică: Cel mai frecvent tip de difterie, difteria respiratorie clasică poate afecta nasul, gâtul, amigdalele sau laringele (laringe). În funcție de membranele corporale care sunt afectate, simptomele pot fi diferite. Această boală este uneori denumită difterie faringiană sau difterie a gâtului.

- Difterie cutanată: Cel mai rar tip de difterie, difteria cutanată se caracterizează prin erupții cutanate, răni sau vezicule, care pot apărea oriunde pe corp. Difteria cutanată este mai răspândită în regiunile tropicale umede sau în zonele dens populate, unde condițiile de viață sunt inferioare.

Vezi și: Sindromul Cushing și hipercortizolismul: cauze, simptome și tratamente. Efectele nivelului crescut de cortizol asupra sănătății

Foto: Freepik @stockking

Cum poate fi transmisă

Difteria poate fi transmisă prin picături în aer care conțin bacterii, prin atingerea unui obiect cu bacterii, prin atingerea unei răni deschise sau prin atingerea hainelor atinse de altcineva. Poate fi transmisă de mai multe ori.

Orice persoană care nu este protejată de vaccin și care intră în contact strâns cu o persoană infectată, indiferent dacă a primit sau nu vaccinul, riscă să dezvolte difterie.

Citește și: Care este sursa motivației în psihicul uman și de ce avem nevoie de această forță pentru a reuși în viață

Simptome

Simptomele difteriei includ dureri în gât, slăbiciune, febră, glandele gâtului umflate, dificultăți de respirație din cauza obstrucției țesuturilor, dificultăți de înghițire și probleme nervoase, renale sau cardiace.

Simptomele apar de obicei la două până la cinci zile de la expunere, durata variind între una și 10 zile. Difteria este cauzată de bacteriile care aderă la mucoasa sistemului respirator, producând o toxină care deteriorează celulele țesuturilor.

În decurs de două-trei zile, țesutul formează un înveliș cenușiu care acoperă țesuturile din cutia vocală, gât, nas și amigdale, îngreunând respirația și înghițirea. Difteria este extrem de contagioasă, fiind răspândită prin picături în aer sau prin obiecte personale contaminate.

Tratament

Tratamentul difteriei începe imediat, adesea înainte ca rezultatele de laborator să fie confirmate. Medicii prescriu antitoxină și antibiotice pentru a preveni afectarea organelor și a combate infecția. Persoanele infectate sunt ținute în izolare și devin necontagioase la aproximativ 48 de ore după administrarea antibioticelor.

După tratament, se efectuează teste pentru a confirma absența bacteriei și se administrează un vaccin pentru a preveni viitoarele infecții. Complicațiile pe termen lung includ blocarea căilor respiratorii, leziuni ale mușchiului cardiac și ale nervilor, lene sau letargie, paralizie și infecții pulmonare sau pierderea funcției pulmonare.

Tratamentul difteriei este eficient, dar poate duce la deces în 1 din 10 cazuri și în unul din două cazuri fără tratament. Vaccinarea este cea mai bună alegere, iar dacă nu ai fost vaccinat, programează o întâlnire cu medicul tău.

Tratamentul durează de obicei două-trei săptămâni, iar ulcerele cutanate au nevoie de două-trei luni pentru a se vindeca. Difteria poate fi vindecată atunci când este tratată imediat cu antitoxine și antibiotice, iar vaccinarea o poate preveni complet. Dacă tu sau un membru al familiei a fost expus la difterie, apelează imediat la serviciile medicale și stabilește o programare dacă nu ești sigur de statutul tău de vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel