Donatorii de plasmă din București, dispută pe bonusuri. Dr Gabriel Diaconu: Vrea să implice o instituție a statului în trafic de organe...

Dana Lascu / 11 aug 2020 / 20:04
Transfuzii de sânge și plasmă
Transfuzii de sânge și plasmă

După ce primarul Capitalei a anunțat că va da un stimulent financiar de 1.000 de euro (bonuri de masă), celor care donează plasmă, psihiatrul Gabriel Diaconu atrage atenția că asta înseamnă implicarea unei instituții a statului în trafic de organe.

Medicul primar psihiatru Gabriel Diaconu a explicat, pe pagina sa de Fabecook, de ce decizia primarului Capitalei, Gabriela Firea, nu e legală: 

„Acel moment când afli că primarul Capitalei tale declară public că intenționează să implice o instituție a statului în trafic de organe...

Citez din comunicatul Gabrielei Firea:

„...la acest efort vom adaugă și un stimulent financiar în cuantum de 1000 de euro, sub formă tichetelor de masă și/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar și alte produse necesare. Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională...” 

A trebuit să citesc nu o dată, nu de două ori, ci de mai multe ori acest paragraf. M-am ciupit, m-am minunat, mi-am pus problema dacă primărița știe, oare, legile acestei țări, iar dacă dânsa nu le știe poate-ar fi trebuit naiba să o sfătuiască cineva. 

Există un principiu de drept roman care permează, în spirit, prin milenii. Acest principiu spune că „ignoranța în fața legii nu e o scuză”. Altfel spus, nu scapi de urmările faptelor tale doar pentru că n-ai știut că, prin asta, comiți o infracțiune, sau îți anunți intenția de a comite o infracțiune. 

Anticipând eu că, atunci când va citi, doamna primar Firea s-ar putea să mă acuze de calomnie, am să explic pe larg prima propoziție, în speranța că domnia sa va retrage nu doar declarația, ci-și va cere și scuze, public, pentru indiscreția de-a arunca Primăria în plasele crimei organizate... 

Să definim în primul rând sângele. Alături de piele, ochi, ficat, rinichi, artere și vene, sângele este un organ al corpului uman, a cărui alcătuire este particulară, unică prin distribuția diversă în raport cu celelalte țesuturi, aparate ori sisteme, dar și prin proprietățile lui fizice, și chimice. Dar, indubitabil, este un organ, și în cele ce urmează va fi tratat ca un organ în TOTALITATEA lui. 

Părți ale acestui organ sunt folosite în medicină din timpuri imemoriale, și dacă atunci când vorbim de alte țesuturi ori organe discutăm de „transplant”, atunci când amintim de sânge și produse obținute/ derivate din sânge adăugăm și „transfuzie” în vocabular, prin aceea că, prin mijloace elegante, putem „completa” necesarul unei persoane fie cu sânge integral, fie cu elemente ale lui, în procesul de-a trata o boală, de-a salva o viață, de-a ajuta în – spre exemplu – intervenții chirurgicale cu pierdere semnificativă prin sângerare, încât medicii să-și poată face treaba. 

Plasma se obține din sânge, care este un organ. Drept urmarea plasma va fi tratată, la rândul ei, ca un organ, și supusă acelorași reglementări în vigoare, la fel cum corneea este o parte a ochiului. 

Este o comoară, ar spune unii. Alții, în statul de drept, i-au dat statutul pe care îl merită printr-o lege a sângelui unde afli, încă din deschidere, că „sângele este o resursă națională” (legea 282/2005, art. 4.a.). Resursă națională înseamnă că statul, prin contractul cu cetățeanul, face deosebire între patrimoniul individului obținut prin muncă (proprietate privată), respectiv dreptul acestuia de-a-și vinde părți ale corpului în scop privat, lucru prohibit. 

Imediat, și spre completarea acestei afirmații, ți se spune deci – fără umbră de vagalitate ori posibilă speculație – că (art. 4.b.) „activitatea de transfuzie sanguină este de tip NON-PROFIT (n.m. caps adăugat), donarea de sânge şi componente sanguine umane realizându-se doar în acest cadru”.

Finalmente, la art. 4.c., speranțele oricărui primar zevzec în căutare de voturi sunt spulberate, pentru că „donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi NEREMUNERAT (n.m. caps adăugat)”

Doamna primar Firea ar putea propune, la acest moment, că recompensa sub formă de beneficii non-monetare, gen vouchere sau tichete cadou, e un mod ingenios de-a merge pe sârma legii. 

Pe de altă parte, indiferent de forma de recompensă, și cu atât mai grav dacă implici entități care țin de sistemul de sănătate publică, momentul la care îi dai un om orice beneficiu pentru că a donat (sic!) sânge, înseamnă că te angajezi într-o formă de comerț, devreme ce cumperi organe. Iar momentul la care înstrăinezi aceste organe, indiferent dacă vei obține sau nu foloase materiale ori de orice altă natură, înseamnă că faci trafic de organe. Iar persoanele pe care le cooptezi în acest demers devin complici, și asta se numește crimă organizată. 

Traficul de organe este menționat, din motive lesne de înțeles, în două legi. Una este legea sănătății (95/2006), respectiv legea traficului de persoane (678/2001). 

Legea sănătății, la articolul 144 (articole a-f) aduce aminte că orice prelevare de organe se face, potrivit legii, doar respectând principiul altruismului social, prin consimțământ informat al donatorului aflat în capacitate de exercițiu. Orice, ORICE formă de coerciție este considerată în afara legii, fie ea de natură fizică ori morală. Mai mult, donarea și transplantul „nu pot face obiectul unor acte şi fapte juridice, în scopul obţinerii unui folos material sau de altă natură.”, notează psihiatrul Gabriel Diaconu.

El explică, în postarea de pe pagina sa de Facebook, ce risc enorm decurge din gestul primarului general, ce instituții ale statului ar trebui să se sesizeze și care ar fi interesele ascunse din spatele acestui gest. Postarea o găsiți AICI: 

 

Acel moment când afli că primarul Capitalei tale declară public că intenționează să implice o instituție a statului în...

Publicată de Gabriel Diaconu pe Marţi, 11 august 2020
Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy