Înjurăturile, de ce sunt considerate un semn de inteligență și onestitate

Angela Sabău |
Data publicării:
Înjurăturile, semn de inteligență   Foto: pixabay.com
Înjurăturile, semn de inteligență Foto: pixabay.com

Un studiu recent a analizat înjurăturile, efectul acestora asupra psihicului și fizicului uman, iar rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare. De remarcat este că înjurăturile sunt studiate încă din epoca victoriană. Mai mult, comportamente asemănătoare sunt găsite și la animale.

Într-o societate ”politicoasă”, înjurăturile sunt considerate ca fiind un semn vulgar de inteligență scăzută și educație. Nimeni nu își imaginează de ce ar folosi cineva un limbaj vulgar, atunci când este educat să folosească un vocabular bogat. Această percepție însă se dovedește a fi incorectă. De fapt, înjurăturile pot fi un semn de superioritate verbală, au arătat studiile și pot oferi și alte avantaje posibile.
„Avantajele înjurăturii sunt multe”, a declarat Timothy Jay, profesor emerit de psihologie la Massachusetts College of Liberal Arts, care a studiat înjurăturile timp de peste 40 de ani, notează CNN.
„Beneficiile înjurăturii au fost descoperite în ultimele două decenii, ca urmare a multor cercetări asupra creierului și emoțiilor, în paralel cu dezvoltarea unei tehnologii mult mai bune pentru a studia anatomia creierului”, a spus Jay.

1. Înjurăturile pot fi un semn de inteligență

Oameni bine educați, cu un vocabular bogat, se descurcă mai bine când vine vorba de înjurături, față de persoanele cu un vocabular mai redus.
Participanților li s-a cerut să listeze cât mai multe cuvinte care încep cu F, A sau S într-un minut. Un alt minut a fost dedicat înjurăturilor care încep cu aceste trei litere. Studiul a constatat că cei care au venit cu cele mai multe cuvinte ce încep cu F, A și S au produs, de asemenea, cele mai multe cuvinte-înjurături. Acesta este un semn de inteligență „în măsura în care limbajul este corelat cu inteligența”, a spus Jay, care a scris studiul. „Oamenii care sunt buni la limbaj sunt buni la generarea unui vocabular înjurături.”
Înjurăturile pot fi, de asemenea, asociate cu inteligența socială, a adăugat Jay.
„Stăpânirea strategiei de a ști unde și când este necesar să înjure, sau când nu este cazul, este o abilitate cognitivă socială precum cea de alegere a hainelor potrivite pentru ocazia potrivita. E un instrument social destul de sofisticat”a mai spus Jay.

2. Înjurăturile pot fi un semn de onestitate

Studiile au mai descoperit, de asemenea, o legătură pozitivă între înjurături și onestitate. Persoanele care au înjurat au mințit mai puțin la nivel interpersonal și au avut un nivel mai ridicat de integritate în general, au constatat o serie de trei studii publicate în 2017.
"Când vă exprimați sincer emoțiile cu cuvinte puternice, atunci veți părea mai cinstit", a spus Jay.
În timp ce o rată mai mare de utilizare a înjurăturilor a fost asociat cu mai multă onestitate, autorii studiului a avertizat că „constatările nu ar trebui să fie interpretate pentru a însemna că cu cât mai mult o persoană folosește înjurături, cu atât mai puțin probabil s-ar angaja în comportamente mai grave lipsite de etică sau imorale."

3. Înjurătura îmbunătățește toleranța la durere

Oamenii de pe biciclete care au înjurat în timp ce pedalau împotriva rezistenței au avut mai multă putere și forță decât oamenii care au folosit cuvinte „neutru”, au mai arătat studiile.
Cercetările au mai constatat că persoanele care au înjurat în timp ce strângeau un obiect în mână au fost capabile să strângă din ce în ce mai mult.
Înjurătura nu ajută doar la rezistență: dacă vă ciupiți degetul în ușa mașinii, s-ar putea să suportați mai bine durerea dacă spuneți o înjurătură în loc de „trage (ușa, n.r.)”.

"Mesajul principal este că înjurăturile vă ajută să faceți față durerii", a declarat autorul principal și psihologul Richard Stephens, într-un interviu anterior CNN. Stephens este lector superior la Universitatea Keele din Staffordshire, Anglia, unde conduce Laboratorul de Cercetare psihobiologie.
Stephens a spus că funcționează astfel: înjurătura produce un răspuns la stres care inițiază reflexul defensiv antic al corpului. Un flux de adrenalină mărește ritmul cardiac și respirația, pregătind mușchii pentru luptă sau fugă.
Simultan, există o altă reacție fiziologică numită răspuns analgezic, care face corpul mai impermeabil la durere.
„Asta ar avea un sens evolutiv pentru că vei fi un luptător mai bun și un alergător mai bun dacă nu vei fi încetinit de îngrijorările legate de durere”, a spus Stephens.
"Deci, se pare că prin înjurătură declanșezi un răspuns emoțional în tine, care declanșează un răspuns ușor la stres, care duce cu o reducere a durerii indusă de stres", a adăugat el.
Atenție, totuși, data viitoare când decideți să vă prelungiți antrenamentul prin înjurături. Cuvintele obscene își pierd puterea asupra durerii atunci când sunt folosite prea mult, au descoperit și cercetările.

4. Înjurăturile sunt un semn de creativitate

Înjurăturile par să fie centrate în partea dreaptă a creierului, partea pe care oamenii o numesc adesea „creierul creativ”.
„Știm că pacienții care au accidente vasculare cerebrale pe partea dreaptă tind să devină mai puțin emoționale, mai puțin capabile să înțeleagă și să spună glume și au tendința de a renunța la înjurături, chiar dacă o făceau mai frecvent înainte, spune Emma Byrne, autorul studiului „Înjurătura este bun pentru tine”.
Cercetările privind înjurăturile datează din epoca victoriană, când medicii au descoperit că pacienții care și-au pierdut capacitatea de a vorbi încă mai pot blestema.
5. Aruncăm blesteme în loc de pumni
De ce alegem să înjurăm? Poate pentru că profanitatea oferă un avantaj evolutiv care ne poate proteja de rău fizic, a spus Jay.
„Un câine sau o pisică te vor zgâria, te vor mușca atunci când sunt speriați sau furioși”, a spus el. „Înjurăturile ne permit să ne exprimăm emoțiile în mod simbolic, fără a folosi dinți și unghii. Cu alte cuvinte, pot să arăt cuiva degetul sau să-ți spun f ** k peste drum. Nu trebuie să mă ridic în fața lor”
Blestemul devine apoi o formă îndepărtată de agresivitate, a explicat Jay, oferind șansa de a-și exprima rapid sentimentele evitând repercusiunile.

Limbaj universal

Ce face ca utilizarea cuvintelor obraznice să fie atât de puternică? Puterea tabuului, desigur. Această realitate este recunoscută universal: Aproape fiecare limbă din lume conține cuvinte „colorate”.
"Se pare că, de îndată ce ai un cuvânt tabu, și înțelegerea emoțională că cuvântul va provoca disconfort pentru alte persoane, restul pare să urmeze în mod natural", a spus Byrne.
Nu doar oamenii jură. Chiar și primatele blestemă când li se oferă șansa.
„Cimpanzeii în sălbăticie tind să-și folosească excrementele ca semnal social, unul care este conceput pentru a ține oamenii departe”, a spus Byrne.
Cimpanzeii ridicați manual, care au fost instruiți să folosească olița, au învățat limbajul semnelor, astfel încât să le poată spune supraveghetorilor când au nevoie de toaletă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel