Mușețelul, planta considerată leac universal: în ce afecțiuni poate fi utilizat

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mușețelul
Mușețelul

Dintre plantele medicinale, muşeţelul este unul dintre cele mai cunoscute și utilizate, fiind considerat un ”leac universal”, un panaceu.

Mușețelul este cunoscut sub mai multe denumiri, precum romaniţă, mamoriţă, mărariul-câinelui, morun sau romaşcă. Creşte pe câmpuri cu sol argilos, luminişuri, în lanuri de cereale etc.

Planta este cunoscută uşor după mirosul plăcut, aromat, iar ceaiul din această plantă poate fi folosit fără probleme pentru afecţiunile copiilor precum crampe sau dureri abdominale (colici). Este foarte util în tratarea balonărilor, a diareei, erupţiilor pe piele, durerilor de stomac sau tulburărilor menstruale, dar şi în cazul insomniilor, febră, dureri, dureri de dinţi.

Muşeţelul are efect sudorific, calmant, antispasmodic şi este cel mai cunoscut dezinfectant universal natural. Este de folos ca anitiinflamator, pentru inflamaţii de orice fel, în special ale mucoaselor. Se foloseşte ca şi compresă sau spălături, spre exemplu în conjunctivite, ori alte inflamaţii ale ochilor, erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii, sau gargară, în afecţiunile gâtului, ori ale dinţilor. Poate fi utilizat şi la spălarea rănilor.

Are rol calmant, de aceea seara, înainte de culcare, o cană de ceai de muşeţel ar putea avea un efect bun asupra calităţii somnului. Dar şi o pernă cu muşeţel uscat aplicată caldă, local, are efecte benefice.

În tratamentele cosmetice, muşeţelul nu poate să lipsească. Efectele de calmare asupra pielii au fost exploatate dintotdeauna, astfel că o baie a feţei în ceai de muşeţel va aduce un plus de luminozitate tenului, va împrospăta culoarea feţei.
În îngrijirea părului, muşeţelul are, de asemenea, un rol important. Clătirea părului cu o infuzie din această plantă, în special al părului blond, va asigura un luciu plăcut, asemenea unui balsam de păr.

Un unguent pe bază de muşeţel poate fi util în tratarea unor răni, iar vaporii de muşeţel inhalaţi reduc efectele guturaiului sau a sinuzitei.

Datorită uleiurilor esenţiale pe care le conţine, muşeţelul ameliorează durerile de stomac şi simptomele sindromului de intestin iritabil, precum şi refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea şi durerile de încheieturi. De asemenea, întăreşte imunitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel