Primele modele complete ale unui embrion uman, realizate în laborator

Angela Sabău |
Data publicării:
Celule realizate în laborator    Credit foto: Monash University/PA, Live Science
Celule realizate în laborator Credit foto: Monash University/PA, Live Science

Oamenii de știință au creat sfere goale de celule care seamănă cu embrioni umani în primele etape de dezvoltare. Embrionii artificiali, numiți „blastoizi”, permit oamenilor de știință să studieze dezvoltarea umană timpurie, infertilitatea și pierderea sarcinii, fără a experimenta embrionii reali.

Două grupuri separate de cercetare au creat acești embrioni model, folosind metode diferite și fiecare și-a publicat rezultatele pe 17 martie în revista Nature Portfolio.

Un grup de cercetare a început cu celulele adulte ale pielii umane, pe care le-au reprogramat genetic pentru a semăna cu celulele embrionare, potrivit unui comunicat. Cercetătorii au crescut apoi aceste celule modificate peste o schelă 3D care le-a ghidat într-o formă sferică. Structura rezultată a imitat îndeaproape un blastocist uman, o structură care conține de obicei câteva sute de celule și se formează la aproximativ patru zile după ce un spermatozoid fertilizează un ovul și ulterior este fixat în peretele uterin, a raportat Nature News.

Al doilea grup de cercetare a început cu celule stem umane, incluzând atât celule stem embrionare, cât și celule stem derivate din țesutul pielii adulte, cunoscute sub numele de „celule stem pluripotente induse”, a raportat Nature News. Echipa a tratat celulele stem cu substanțe chimice specifice cunoscute sub numele de factori de creștere pentru a căpăta forma unui blastocist.

Ambele echipe au demonstrat că blastociștii lor s-au comportat similar cu cei reali, în sensul că s-au format sub formă de sfere goale și au conținut trei tipuri de celule distincte, care în cele din urmă formează diferite părți ale corpului, așa cum fac blastocistii, a raportat Nature. În plus, sferele s-ar putea „implanta” într-o foaie de plastic, care reprezenta peretele uterin uman.

În ciuda acestor similitudini, niciun model nu recreează perfect un embrion uman și, pe baza dovezilor din modele similare de șoarece, sferele probabil nu se pot dezvolta dincolo de stadiul de blastocist. Dovezile sugerează că, atunci când sunt implantate într-un uter de șoarece, blastoizii șoarecelui nu reușesc să se diferențieze în mod adecvat în tipuri de celule suplimentare, posibil din cauza modului în care exprimarea genică a acestora diferă de blastocistii adevărați, potrivit unui raport din 2019 în revista Developmental Cell.

"Aș considera acest lucru ca un progres major în domeniu", a declarat pentru NPR Jianping Fu, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Michigan, Ann Arbor. „Acesta este cu adevărat primul model complet al unui embrion uman”.

"Cu această tehnică, putem realiza sute de astfel de structuri. Deci, acest lucru ne va permite să ne extindem înțelegerea dezvoltării umane foarte timpurii", a declarat José Polo, biolog în dezvoltare la Universitatea Monash din Australia și autorul principal al primului studiu, a spus NPR. „Credem că acest lucru va fi foarte important”.

Cu toate acestea, experimentele ridică unele întrebări etice serioase, notează Live Science.

"Sunt sigur că face nervos pe oricine este serios din punct de vedere moral atunci când oamenii încep să creeze structuri într-o cutie Petri, care sunt atât de aproape de a fi ființe umane timpurii", a declarat Daniel Sulmasy, bioetician la Universitatea Georgetown, pentru NPR.

De acum, Societatea Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) are un ghid care stabilește limite de timp pentru experimentele de embrioni umani în laborator, plafonându-le la 14 zile, a raportat Nature. Această limită este destinată să oprească embrionul să se maturizeze după un punct în care celulele sale încep să se diferențieze în structuri complexe; în sarcina umană, blastocistul implantat ar forma o „dungă primitivă” până în ziua 14, ceea ce care semnalează o creștere a acestei diferențieri a celulelor. Ambele echipe de cercetare au respectat această regulă în noile experimente blastoidiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel