Statul acasă din cauza COVID-19 și pierderea cuiva drag din familie. Soluția

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Suferință  FOTO: pixabay.ro
Suferință FOTO: pixabay.ro

Autoritățile ne sfătuiesc să stăm acasă ca să evite răspândirea infecției cu COVID-19. Însă ce ne facem dacă am pierdut pe cineva drag în acea casă?

Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, autoritățile îndeamnă românii să stea acasă. Unii dintre ei se traversează o perioadă dureroasă: pierderea unei persoane dragi. Și își duc viața în aceeași casă în care locuia și cel sau cea care a plecat într-o lume mai bună. Pentru aceștia am consultat un specialist, psihoterapeut și psiholog.

"Este un subiect delicat. Dacă luăm în discuție problema faptului că locuim în aceași casă, pentru unii poate fi o problemă, însă pentru alții nu. Oamenii reacționează diferit la pierderea unei persoane dragi. O ruptură a unei relații de atașament presupune un doliu emoțional. Doliul sănătos traversează mai multe etape (de la amorțire, uneori negare, la revoltă și isterie, până la acceptare și reorganizare a vieții).

Se întâmplă ca la început să nu poți accepta pierderea celui drag și atunci nu vei vrea să modifici cu nimic lucrurile lui, locurile lui, cartea lui deschisă. Însă, odată ce s-a produs acceptarea, reamenajarea lucrurilor în locuință poate fi utilă. Oamenii însă au ritmul lor în suferință, dau semnificații diferite morții și păstrează diferit legătura cu amintirea celui decedat.

La început, sunt normale reacții precum amorțirea emoțională (nu simt nimic), negarea decesului (inclusiv prin faptul că nu doresc să-i schimbe nimic în cameră, în speranța inconștientă că poate se va întoarce), momentele de disperare autoblamare, revoltă în fața nedreptații etc. Problema apare atunci când aceste reacții sunt prelungite foarte mult sau când sunt extrem de intense și cu consecințe mare (cum este starea depresivă). În toate aceste situații trebuie consultat un psihoterapeut", consideră psihologul Gabriela (Culda) Groza, cadrul didactic la UBB Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel