Testarea acasă cu rezultat fals negativ, posibilă cauză pentru numărul mare de infectări: cum se face corect recoltarea

DCMedical Team / 04 apr 2021 / 22:01
Teste. Foto: Pexels
Teste. Foto: Pexels

Testele rapide care pot fi acum cumpărate din farmacii ar putea avea un efect neașteptat. Multe persoane nu mai merg să se testeze, ci cumpără testul și îl fac acasă, dar medicii spun că acestea pot avea rezultate fals negative, astfel că boala este răspândită în continuare.

O posibilă explicație pentru creșterea numărului de infectări ar putea fi faptul că tot mai multe persoane care au simptome nu mai merg să se testeze la spital, ci cumpără un test de la farmacie și îl fac acasă. Dar medicii spun că recoltarea este o procedură delicată, iar dacă nu este făcută corect, rezultatul va fi unul fals negativ. Astfel, cei care s-au testat consideră că sunt sănătoși și ies afară, între alți oameni, unde pot răspândi boala. 

Medicul Radu Dabija, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași explică cum se face o preluare corectă pentru testele antigen făcute acasă.

Un rezultat corect depinde de calitatea probei recoltate și din acest motiv, specialiștii recomandă ca testele să fie făcute doar de persoane care au cunoștințe medicale.

„Este important ca dacă cineva are simptome să le confirme într-un spital. Confirmarea poate să vină dintr-un test PCR sau dintr-un test antigen. Putem face acasă teste antigen, dar ele sunt supuse unor erori. Recoltarea corectă de exudat nazo-faringian înseamnă să ajungi cu recoltorul până în nazofaringe, ceea ce înseamnă să străbați întreaga fosă nazală. Acest lucru nu se poate face de oricine acasă”, spune medicul Radu Dabija la Digi 24.

„Dacă ne este frică, mai degrabă cumperi un test și te duci cu el la dispensar și rogi asistenta să-l facă. Sau pot să fac cu exudat faringian, pentru că secrețiile pot fi luate și din faringe, să iau de sub baza limbii fără să ating cu limba recoltorul, pur și simplu din gât,” recomandă medicul.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy