Un boom fără precedent de gemeni la nivel mondial. Câți gemeni se nasc anual

DCMedical Team |
Data publicării:
Gemenii neidentici
Gemenii neidentici

O creștere nemaiîntâlnită a numărului de nașteri gemelare a fost înregistrată anul acesta, la nivel mondial. Iată cum explică specialiștii acest boom.

Un număr atât de mare de naşteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial, o creştere care se explică prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vârste mai înaintate, potrivit cercetătorilor.

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau „aproape unul din 40 de bebeluşi”, potrivit studiului publicat în revista specializată Human Reproduction.

După anii 1980, rata globală a naşterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12 la 1.000 de naşteri, în doar trei decenii, a declarat Gilles Pison, profesor la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Franţa şi cercetător asociat la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED). Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicaţii la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparaţie cu ceilalţi nou-născuţi, părinţii confruntându-se totodată cu dificultăţi în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Frecvenţa mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulţirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiţilor "gemeni fraternali" (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta.
Gemenii identici, cunoscuţi ca monozigoţi, se nasc peste tot în aceleaşi proporţii, cu "o rată constantă - de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri - care nu variază în funcţie de vârsta femeii şi nici de la o regiune la alta", a subliniat Pison.
RUAM, care s-a dezvoltat în ţările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vârste mai înaintate.
Nivelul din sânge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor şi a ovulaţiei, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vârstă şi explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare creşte până la un nivel maxim la vârsta de 37 de ani. Dincolo de aceasta - înainte de sosirea RUAM - rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcţiei ovariene şi a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul, potrivit Agerpres.
Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă câţiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion şi îngheţarea celor în exces. O precauţie care a permis "să fie atins un vârf în ceea ce priveşte ratele de gemelitate, în special în ţările dezvoltate în care RUAM s-a răspândit cel mai mult", notează autorii studiului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel