Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, deschis la Politehnica din București

Adisa Codruț |
Data publicării:
Inteligența artificială
Inteligența artificială

Universitatea Politehnică din București a inaugurat recent un centru Internațional de Excelență în Inteligență Artificială. 

Reprezentanții Universității Politehnice din București au deschis vineri, 3 decembrie, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială. Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și Universitatea Tehnică din Republica Moldova – și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

”Centrul Național de Excelență în Inteligență Artificială va dezvolta un ecosistem de excelență în cercetare și inovare în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) și va crea un mediu dedicat cercetării fundamentale și aplicate, ideilor inovatoare, cooperării între entitățile publice și private care dezvoltă tehnologii de IA și aplicațiilor bazate pe IA. Acest ecosistem va permite României să fie poziționată ca un jucător important în peisajul global european al Inteligenței Artificiale, dar va oferi și organizațiilor interesate să implementeze aplicații ale IA oportunitatea de a beneficia de infrastructură de cercetare și specialiști de cel mai înalt nivel”, se precizează într-un comunicat.

Potrivit celor de la Politehnica din București, Centrul urmărește stabilirea de parteneriate și realizarea de proiecte comune de cercetare și dezvoltare cu companii naționale și multinaționale din România și implementarea soluțiilor de IA în aplicații comerciale. Tehnologiile IA pot contribui la promovarea creșterii economice incluzive, la rezolvarea provocărilor globale - cum ar fi schimbările climatice și asistența medicală îmbunătățită – și inclusiv în lupta împotriva pandemiilor. Domeniile abordate în cadrul centrului vor varia de la utilizarea IA în aplicații medicale, educative, în robotică, securitate cibernetică, până la sprijinirea domeniilor industriale de interes din România – inclusiv prin formularea de politici care să sprijine industria. Prin centrul de excelență, consorțiul își propune și să atragă tinerele talente interesate să dezvolte domeniul.

”AI este un domeniu care a devenit din ce în ce mai important pentru toate industriile. În ultimul an, 7% dintre întreprinderile din UE cu cel puțin 10 angajați au folosit aplicații AI, iar numărul este în creștere rapidă. Rata anuală de creștere estimată a AI în organizații între 2020 și 2027 este de 33,2%. Se preconizează că piața globală de AI va crește în următorii câțiva ani, atingând o valoare de piață de 190,61 miliarde USD în 2025. Toate acestea sunt un indicator clar că există o nevoie profundă de un Centru Național de Excelență în Inteligență Artificială care să poată ajuta la îmbunătățirea a ceea ce AI are de oferit societății în general, dar și să ajute companiile să implementeze soluții complexe pentru nevoi foarte specifice”, a declarat Rectorul Universității Politehnice din București,  Mihnea Costoiu.

Rectorul UMF București consideră că în cadrul Centrului Național de Excelență în Inteligență Artificială se vor deschide ”noi și noi orizonturi către tot ceea ce înseamnă cunoaștere aprofundată prin noile mecanisme informatice ce compun astăzi sisteme inovative integrate într-un ansamblu complex definit generic digitalizare, iar prin integrarea UMFCD în acest important parteneriat, medicina românească va înregistra în tot ansamblul său un plus de valoare considerabil amplificând procesele de digitalizare demarate deja în cadrul Universității noastre prin propriul Centru de inovație si e-Health”.

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, constituit la inițiativa Universității Politehnice din București, este animat de viziunea și angajamentul de a studia și dezvolta sisteme de Inteligență Artificială de încredere, sigure și centrate pe om, într-o comunitate de cercetători care contribuie la dezvoltarea fundamentelor disciplinei, a tehnologiilor de Inteligență Artificială și a aplicațiilor de IA în rezolvarea problemelor din lumea reală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel