Neuroni, regenerare. Mecanismele, explicate de cercetători

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință
Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință

Neuronii care se regenerează nu mai sunt o noutate. Cercetătorii au descoperit asta deja. Acum au mers mai departe și au aflat cum sunt influențate celulele vechi de cître cele nou formate.

O echipă de cercetători afiliați la mai multe instituții din SUA raportează că celulele nervoase nou create în girusul dentat al creierului (o convoluție a cortexului cerebral  situat în partea inferioară a lobului temporal a encefalului)  au impact asupra celulelor nervoase vechi în doua moduri. Lucrarea a fost publicată în revista Science.

Doctorii neurologi au descoperit recent doar o dovadă a neurogenezei la mamiferele adulte, dar în prezent fac mai multe studii cu scopul de a afla mai multe despre acestea.

În acest nou efort, cercetătorii au încercat sa afle mai multe despre rolul neurogenezei în memorie și starea de spirit. În acest scop, au efectuat mai multe studii, utilizând modele de șoareci transgenici prin opto-genetică și înregistrări electrofizice pe diferite părți ale hipocampului, scrie medicalxpress.com.

În acest sens, au descoperit că comportamentul neuronilor maturi în girusul dentat este afectat de comportamentul neuronilor noi, generați în aceeași zonă. Ei au descoperit că comportamentul neuronilor nou-născuți a fost aparent controlat de semnalele de la cortexul entorhinal (localizat în lobul temporal medial).

Neuronii noi formați, efect diferit, în funcție de semnalele primite

Mai precis, cercetătorii au descoperit că neuronii nou generați, la care ei se refera ca la celulele granulate născute la adulți (abGCs), se comporta diferit, în funcție de ce semnale primesc de la una din cele două părți ale cortexului entorhinal.

Dacă primesc un semnal din cortexul entorhinal lateral, explică cercetătorii, atunci abGCs inhibă activitatea celulelor neurale mai mature din vecinătatea lor. Dar dacă primesc semnale de la cortexul entorhinal medial, ele fac opusul, excitând celulele mai vechi.

Cercetătorii sugerează că o funcție a abGCs pare a regla cortex entorhinal - cele din cortexul entorhinal lateral sunt cunoscute a fi implicate în prelucrarea informației contextuale, în timp ce cele de la cortexul medial entorhinal sunt cunoscute a fi mai implicate în procesarea informațiilor spațiale.

Llorens-Martín sugerează că învățarea mai mult despre modul în care procesul este reglat ar trebui să contribuie la o mai bună înțelegere a reglementării acestui sistem în continuă schimbare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel