Când ai un coșmar te trezești speriat, cu o transpirație rece, cu inima bătând puternic, înspăimântat de ceva ce ai vizat. Visele rele pot fi mai frecvente la copii, dar nici adulții nu sunt imuni. Aproximativ 85 la sută dintre adulți spun că au avut cel puțin un coșmar pe an, în timp ce 8 până la 29 la sută dintre ei cu au în fiecare lună câte un coșmar. Dar ce provoacă aceste vise urâte?
Coșmarurile sunt unice pentru fiecare dintre noi, sunt personale și sunt atât de trecătoare încât de multe ori nu ne mai aducem aminte despre ce a fost vosul urât atunci când ne trezim. Și există un număr de factori care le declanșează. Acești factori sunt diferiți de la o persoană la alta, dar în general sunt:
1) Anxietate și stres
Îți faci griji pentru locul de muncă? Stresat în legătură cu o relație? Asemenea probleme comune se pot transforma în coșmaruri.
2) Depresia
Probleme legate de starea de spirit legate de schimbări de viață precum divorțul sau despărțirea, moartea unei persoane dragi, necazurile financiare și preocupările legate de carieră pot duce la coșmaruri la unii dintre noi.
3) Faptul că ai mânat înainte de a merge la culcare
Acea gustare târzie crește metabolismul, determinând creierul să devină mai activ, ceea ce duce la mai mult timp de vis. Și un studiu publicat de Jurnalul Internațional de Psihofiziologie a arătat că mâncarea picantă și cea tip junk food (bomboane, înghețată și alte delicii bogate în zahăr) declanșează mai multe unde cerebrale. Un studiu publicat în The Journal of The Mind and Body a arătat că șapte din 10 participanți au avut coșmaruri după ce au mâncat junk food chiar înainte de culcare.
4) Lipsa somnului și tulburările de somn
Aceași condiție ar putea provoca și mai multă agitație atujnci când în sfârșit adormi, manifestate sub formă de coșmaruri tulburătoare – e un cerc vicios: cu cât dormi mai puțin, cu atât ești mai agitat când adormi. La fel și tulburările de somn, spre exemplu apneea în somn sau sforăitul, pot declanșa astfel de vise urâte
5) Unele medicamente
Unele medicamente cu prescriție (de exemplu, antidepresivele) afectează substanțele chimice ale creierului, iar coșmarurile ar putea fi legate de medicamentele pe care le luați.
6) Sevrajul
Renunțarea la medicamente (inclusiv somnifere și antidepresive) sau substanțe (inclusiv alcool), dar și cea la fumat, poate duce, de asemenea, la coșmaruri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News