Gastroenterologie
Pagina 24

Boala hepatică toxică - afectarea ficatului - se mai numește și hepatotoxicitate sau hepatită toxică, și poate fi dată de unele medicamente și suplimente, dar și de expunere la chimicale, solvenți sau consumul de alcool. Poate duce la afecțiuni hepatice grave, transplant sau chiar la deces,...

Scris de: Dana Lascu       04 mai 2019, 09:08

Scăderea nivelului unui antioxidant în colon ar avea un efect pozitivit neașteptat asupra inflamației gastro-intestinale, susține un studiu.

Scris de: Florina Pop       30 apr 2019, 08:32

O echipă multidisplinară din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București s-a ocupat cazul complicat al unei paciente de 45 de ani cu stent esofagian.

Scris de: Florina Pop       16 apr 2019, 16:11

Copiii care trăiesc în cartiere rău famate sunt mai stresați și prezintă riscuri de a deveni obezi încă de mici, arată un studiu recent.

Scris de: Florina Pop       09 apr 2019, 21:21

Femeile ce au boala celiacă, dar nu știu, prezintă un risc crescut de avort spontan și de a naște un bebeluș fără suflare, arată un studiu danez.

Scris de: Florina Pop       28 Martie 2019, 23:11

Reputatul chirurg conf. dr. Iulian Brezean, medicul care o supraveghează îndeaproape pe primarul Capitalei Gabriela Firea, a oferit informații de ultimă oră despre starea acesteia de sănătate.

Scris de: Adisa Codruț       25 Martie 2019, 22:27

Infecția cu Helicobacter pylori este una extrem de comună, însă poate avea efecte chiar foarte grave. Medicii recomandă să o tratăm la timp și să nu o lăsăm să ne creeze neplăceri.

Scris de: Adisa Codruț       07 Martie 2019, 21:05

Consumul de carne roșie este asociat cu apariția diverticulitei. Afecțiunea intestinului gros poate fi foarte dureroasă și neplăcută. 

Scris de: Angela Sabău       28 feb 2019, 15:01

Cunsumul alimentelor sărace în fibre poate duce la afecțiuni ale colonului. Boala numită diverticuloza este una dintre ele, iar partea rea este că produce dureri mari.

Scris de: Adisa Codruț       22 feb 2019, 18:02

Arsurile stomacale pot fi chiar supărătoare. Un gastroenterolog recomandă câteva alimente care pot reduce senzația neplăcută de arsuri la stomac.  

Scris de: Angela Sabău       18 feb 2019, 11:42

Calculii biliari, cunoscuți și sub numele de litiază biliară sau pietre la bilă, nu sunt o preocupare pentru majoritatea oamenilor asta până când nu vor simți durerea severă, ca un pumnal înfipt în intestine -caracteristică unei crize biliare.

Scris de: Dana Lascu       18 feb 2019, 10:03

Balonarea este deseori descrisă ca sentimentul că au un balon umflat în abdomen, spun experții de la Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale. Iată care sunt cauzele cele mai frecvente ale balonării:

Scris de: Adisa Codruț       02 feb 2019, 20:52

Cercetătorii de la Charité - Universitätsmedizin Berlin au descoperit un mecanism care este folosit de organism pentru a proteja/împiiedica celulele stem intestinale să devină canceroase. S-a constatat că sistemul imunitar înnăscut al organismului joacă un rol esențial...

Scris de: Dana Lascu       01 feb 2019, 07:27

În ciuda progreselor extraordinare făcute în tratarea bolilor inflamatorii cronice Morbus Crohn și a colitei ulceroase, cu medicamente, inflamația cronică încă nu poate fi ținută suficient sub control pentru o parte dintre pacienți. Cercetătorii au demonstrat acum că anumite...

Scris de: Dana Lascu       31 ian 2019, 18:17

Cancerul esofagian afectează anual peste 400.000 oameni în întreaga lume. Cercetări noi ar putea duce la un screening simplu și ieftin pentru această boală, astfel încât depistarea să se facă înainte ca simptomele să devină evidente și să fie prea târziu...

Scris de: Alexandra Mănăilă       24 ian 2019, 10:25

Numărul românilor infectați cu virusul hepatitic C este de aproximativ 660.000, țara noastră fiind campioană în Uniunea Europeană la acest capitol. România înregistrează și un număr mare de decese generate de ciroze, cauzate de virusul hepatitic C. Potrivit Organizației...

Scris de: Alexandra Mănăilă       17 ian 2019, 12:27

Sistemul imunitar este capabil să distrugă celulele canceroase din corpul nostru, cu toate acestea uneori aceste celule se pot adapta și muta, ascunzându-se efectiv de sistemul imunitar. Oamenii de știință au găsit însă strategii terapeutice imune optimale pentru cancerul de ficat...

Scris de: Alexandra Mănăilă       26 dec 2018, 23:10

Endometrioza este o afecțiune cronică ce apare atunci când țesut similar celui endometrial care se găsește pe peretele uterului crește în alte zone ale corpului. Se dezvoltă în mod obișnuit pe organele pelvine, cum ar fi trompele uterine, dar apare și la nivelul intestinului.

Scris de: Dana Lascu       13 dec 2018, 11:29

Salata romană cu Escherichia coli (E. coli) face noi victime. Numărul persoanelor care au fost internate în spital, după ce au consumat salată verde a crescut la 90, iar două dintre ele au dezvoltat un tip de insuficiență renală numit sindrom hemolitic uremic.

Scris de: Alexandra Mănăilă       11 dec 2018, 23:44

O treime din pacienii care au făcut colonoscopii pentru screeningul cancerului colorectal nu a vrut să renunțe la screening, în pofida unor beneficii personale limitate, este concluzia unui studiu recent publicat.

Scris de: Alexandra Mănăilă       10 dec 2018, 20:52

Bolile inflamatorii intestinale cresc foarte mult riscul bărbaților de a avea cancer de prostată, o arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Northwestern University. Pacienții cu astfel de afecțiuni ar putea avea nevoie să fie examinați mai atent.

Scris de: Dana Lascu       09 dec 2018, 12:54

Intoxicațiile cu ciuperci sunt cazuri izolate, dar foarte grave, care ajung de obicei în serviciile de terapie intensivă ale spitalelor. Conf.dr. Dana Rodica Tomescu, șefa secției clinice ATI nr. III din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a atras atenția asupra acestei problematici,...

Scris de: Alexandra Mănăilă       03 dec 2018, 14:11

Boala celiacă este o tulburare autoimună severă a intestinului, care apare atunci când oamenii dezvoltă sensibilitate la gluten, o substanță găsită în grâu, secară și orz. O echipă internațională de cercetare din Italia și Franța a descoperit acum un nou factor molecular...

Scris de: Alexandra Mănăilă       02 dec 2018, 12:35

Unii pacienți cu cancer intestinal pot aștepta și un an de la apariția primelor simptome până să înceapă tratamentul, potrivit unor cercetari internaționale. Procentul bolnavilor care așteaptă mai mult de un an se ridică la 10 la sută.

Scris de: Alexandra Mănăilă       29 noi 2018, 18:15

Multe persoane cărora li s-au descoperit polipi pe colon, care pot duce la cancer, nu și-au mai efectuat colonoscopiile de urmărire la intervalele recomandate de medici, constată un nou studiu. Pacienții care au anumite tipuri de adenoame, mari sau numeroase, sunt la risc crescut de cancer...

Scris de: Alexandra Mănăilă       28 noi 2018, 08:24

Hipnoterapia ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, fiind o opțiune de tratament care ar trebui luată în calcul, sunt de părere cercetători olandezi. Cel mai mare studiu randomizat de hipnoterapie pentru pacienții cu sindrom de intestin iritabil (IBS)...

Scris de: Alexandra Mănăilă       23 noi 2018, 14:22

Cu o experiență de 60 de ani în medicină , Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL, că la începutul carierei sale un medic specialist în medicină internă...

Scris de: Dana Lascu       19 noi 2018, 16:56

S-a descoperit mecanismul prin care problemele sistemului imunitar pot provoca disbioză, care produce la apariția diverselor patologii legate de vârstă. Până acum se știau puține lucruri despre felul în care bacteriile intestinului afectează sănătatea generală și invers.

Scris de: Alexandra Mănăilă       13 noi 2018, 22:59

Un ulcer peptic (la stomac sau duodenal) reprezintă o ruptură a căptușelii interioare a esofagului, a stomacului sau a duodenului. Iată ce îl poate provoca:

Scris de: Dana Lascu       13 noi 2018, 15:34

Un motiv frecvent de prezentare în ambulatoriul de specialitate de gastroenterologie îl reprezintă modificările parametrilor din analizele la ficat. Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, detaliază, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, care sunt problemele care pot să apară...

Scris de: Dana Lascu       13 noi 2018, 08:50

Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel